Avto
66 ogledov

Pešci v prihodnjih dneh pod posebnim drobnogledom

Kolesar in pešec Profimedias
Skoraj tretjina pešcev na slovenskih cestah je letos umrlo na avtocesti. Poteka akcija za izboljšanje prometne varnosti.

V ponedeljek se bo začela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost peščev "Bodi viden – bodi previden", ki bo trajala do 16. oktobra 2016. Preventivna akcija posveča posebno pozornost večji osveščenosti pešcev, še posebej starejših in otrok – šolarjev, in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu, pravijo pri Agenciji za varnost prometa (AVP) kot nosilcu akcije.

Ker dan postaja vse krajši, noč pa daljša, želijo med akcijo posvetili posebno pozornost tudi uporabi odsevnih teles, saj so pešci in tudi rekreativni tekači izpostavljeni večjim tveganjem prometnih nesreč in zmanjšani vidljivosti. 

Delež umrlih pešcev se je v lanskem letu (2015) primerjalno z letom 2014 povečal za 14 odstotkov (iz 14 mrtvih v letu 2014 na 16 mrtvih pešcev v letu 2015), med vsemi smrtnimi žrtvami v prometu pa je bil delež pešcev v 2015 13- odstoten.

Zelo pa skrbi podatek o letošnjem dogajanju na naših cestah, kjer je umrlo že 17 pešcev in od tega kar pet na avtocesti.

Niso krivi le vozniki

Policisti opažajo, da narašča število nesreč s pešci na prehodih za pešce, pri pešcih pa je pogosto prisoten tudi alkohol. Letos so pri štirih mrtvih zaznali visoko stopnjo alkoholiziranosti v času smrti.

Glavni vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem
prednosti, v veliki meri tudi nepravilnost pešca pri prečkanju vozišča (letos sedem mrtvih) ter
neprilagojena vožnja voznikov. Največ prometnih nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v
jesensko-zimskih mesecih. Pri tem posebej izstopa mesec november.

Med smrtnimi žrtvami pešcev nadpovprečno izstopajo starejši udeleženci nad 64 let, 

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo v prihodnjih dneh potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije in mestnih oziroma občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

Komentarjev 9
  • Vesna Dolšak 01:12 02.oktober 2016.

    Najbolje, da zakurblam metlo in poletim čez mesto, tako me policisti ne bodo niti opazili, kaj šele ujeli in kaznovali. :) Svašta. A zdaj so se spravili pa na pešce. Kaj pa ulice v Mariboru, ki so zelo pomanjkljivo osvetljene, ...prikaži več na celi ulici so 3 svetilke, ki zaradi krošenj dreves svetijo zelo pičlo, pločnik je pa samajama, da si pešec lahko polomi noge, ob dežju pa stopaš po lužah, ki jih ne vidiš. Kadar grem po tej ulici zvečer, si svetim s telefonom, To je ulica od Planeta Tuš proti Romski restavraciji. Sramota! Policisti naj raje javijo pristojnim, da poštimajo javno razsvetljavo in uredijo pločnike, da si pešci ne bomo polomili nog.

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 01.oktober 2016.

    Očitno so minusi delo nepoznavalcev prometne zakonodaje !Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-UPB2)....45 člen .....dajte ga malo ponoviti ,morda zaradi vaših otrok.

  • YaKo 09:47 01.oktober 2016.

    Tako ja. Kaj imajo sploh okoli za hodit'. Doma na kavču naj bojo in Fop-shop gladajo cel dan.