Vizita za živali > Festival
514 ogledov

Preverite, ali je vaš pes primeren za agility

Agility Profimedias
Agility je šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način ...

"Psi imajo radi agility predvsem zaradi dinamike, saj se smer, hitrost in način gibanja ves čas spreminjajo. Psom je všeč tudi samo učenje agility ovir, saj se kužke veliko nagrajuje tako s priboljški kot z igračo," opisuje ustanoviteljica pasje šole Blazno Blatno Alenka Gorjan.

Vodnikom agility proga predstavlja izziv, ki jo morajo premagati s čim manj napakami in v najkrajšem možnem času: "Če sta vodnik in pes dobro usklajena ekipa, jima bo vsekakor uspel odličen tek."

Agility opisuje kot šport, ki vam daje možnost, da s svojim psom sodelujete na čisto drugačen, partnerski način. Tekmovalni par, vodnik in pes, morata čim hitreje premagati progo, sestavljeno iz različnih ovir  kot so skoki, conske ovire, slalom, in podobno, po možnosti brez napak. "Pes je na tekmovanju brez povodca in ovratnice, vodnik pa ne sme imeti v rokah igrače ali priboljška. Na tekmovanjih lahko sodelujejo vsi psi, pasemski ali mešančki, veliki ali mali. Pomembno je le, da so starejši od 15 mesecev," pravi. Vodnik je lahko po njenih izkušnjah vsakdo, ki ima rad razgibano preživljanje prostega časa s svojim psom.

"Ko se psi učijo, so jim morda nekatere ovire nenavadne ali se jih bojijo, ampak če k učenju pristopimo postopoma in psu na prijeten način predstavimo oviro, tudi zadržanost ali strah izgineta in kmalu pes samozavestno premaguje vse ovire," dodaja Alenka.

Za koga je primeren? 

Agility je po njenih besedah primeren za vse pasme oziroma mešančke, ki so anatomsko podobni volku. Imajo dolg gobec, pravokotno telo in so dobro okoteni. "Previdni moramo biti pri pasmah z zelo kratko hrbtenico kot so bokserji ali buldogi ali zelo dolgo hrbtenico kot so jazbečarji, corgiji in baseti. Ter pri kratkogobčnih psih  kot so angleški buldog, mops, bokser, shih-tzu," našteva. Agility odsvetuje tudi skrbnikom molosoidnih pasem  kot so doge, mastifi, rotvajlerji in buldogi. 

Kaj boste videli na Festivalu za ljubitelje živali

"Na Festivalu bomo predstavili pasji šport agility. Videti bo mogoče tako pse, ki se še učijo, kot pse, ki se že udeležujejo tekmovanj. Nastopili bodo tako majhni kot veliki psi, tako da vam bomo predstavili vso barvitost agilityja," obljublja Alenka, ki ima licenco Kinološke zveze Slovenije za vodjo osnovne vrste in inštruktorja za agility, ravnokar pa je pridobila tudi naziv sodnice pašno zbiralnega načina.

Agility | Avtor: Profimedias Profimedias
Obiskovalci Festivala za ljubitelje živali bodo lahko s svojimi kužki preizkusili kakšno oviro kot je skok ali tunel, oziroma tudi kaj več, če bodo imeli primerno predznanje. Vsekakor pa bodo delo na ovirah prilagodili zmožnostim psa in vodnika. "Vsem, ki bi se želeli preizkusiti na agilityju, priporočam, da imajo s seboj poleg psa še kakšen priboljšek in če je mogoče najljubšo pasjo igračo," pravi Alenka. Sicer pa boste lahko slastne priboljške in zanimive igračke za pse kupili tudi na samem dogodku.

V pasji šoli Blazno blatno izvajajo sicer različna izobraževanja in tečaje za pse in njihove skrbnike, s pestrim naborom individualnih in skupinskih tečajev za različne starosti psov, kot tudi začetne in nadaljevalne tečaje agilitya. Tako boste lahko Alenko na samem dogodku povprašali tudi o osnovah šolanja. Alenka ima tudi dva borderska ovčarja: Vitjan in Fjodor, ki redno trenirata in tekmujeta v agilityju. "Vitjan se udeležuje tudi razstav, s Fjodorjem pa sva terapevtski par v Zavodu PET in vsak teden razveseljujeva uporabnike različnih starosti. Letos se nam je na agility treningih in tekmah pridružila še mamina psička Lila, ki je odlična mala agilitašica," dodaja Alenka. 

Več o Festivali na Facebook strani TUKAJ ali na spletni strani TUKAJ.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.