• Pon 18 do 27 °C
  • Tor 22 do 29 °C
  • Sre 22 do 29 °C
več na vreme.net

Supervizor

7 komentarjev

Preverite, kako zapravljajo vaš denar

Največji računi policije so tisti za Mercator, okrožno sodišče v Mariboru pa je trgovini s spolnimi pripomočki Venera Shop lani avgusta plačalo 55 evrov (izkazalo se je, da je šlo le za vrnitev predujma). To sta dve od neštetih zanimivosti, ki jih razkrije novo orodje komisije za preprečevanje korupcije.

A. B., D. H., L. C. / Ljubljana

/ Osveženo:

 

Skupno je največ denarja od leta 2003 policija po podatkih supervizorja zapravila za - Mercator. (Foto: Nik Rovan)

"Z aplikacijo obračamo nov list v boju proti korupciji," napoveduje Goran Klemenčič, predsednik protikorupcijske komisije. Pravi, da bo lahko s to aplikacijo tudi vsak posameznik postal nadzornik porabe javnega denarja. Napovedal je še, da bo komisija za preprečevanje korupcije aplikacijo v prihodnje še nadgrajevala.

Letno v zasebni sektor steče 4,7 milijarde evrov javnega denarja. Komisija pa je med pripravo aplikacije v analizi že ugotovila, da na področju informacijskih tehnologij največ poslov z državo dobijo ena in ista podjetja. Na določenih drugih segmentih pa je tok med javnim in zasebnim odvisen od tega, katera politična opcija je na oblasti.

  •  

    Ministrstvo za obrambo je v McDonald'su od leta 2003 zapravilo 5.827,95 evrov. Denar so porabili za malicoza udeležence seznanitev vojaških obveznikov s pravicami in dolžnostmi. "Pri poslovanju s podjetjem McDonald's Slovenija gre za poslovanje Uprave za obrambo Celje znotraj Ministrstva za obrambo. S podjetjem poslujemo glede zagotovitve malic za udeležence seznanitev vojaških obveznikov s pravicami in dolžnostmi, ki izhajajo iz zakona o vojaški dolžnosti. Poslujemo v okviru normiranih stroškov, ki so predvideni za malice udeležencev."

Mobitelu 77 milijonov, ostalim manj kot deset

Z aplikacijo lahko pridete do bizarnih ugotovitev, da je Policija od leta 2003 največ nakazala Mercatorju, okrožno sodišče v Mariboru pa je trgovini s spolnimi pripomočki Venera Shop lani avgusta plačalo 55 evrov.

Na videz bizarno transakcijo pa so nam na sodišču pojasnili: "Okrožno sodišče v Mariboru je 23. 8. 2010 Venera shop d.o.o. zgolj vrnilo preostanek predujma v pravdni zadevi."

Povezava na na videz bizarno transakcijo je sicer zakrožila po spletu.

S hitrim pregledom je mogoče ugotoviti, da država močno favorizira družbo Mobitel katere lastnik je. Koliko je iz proračuna od leta 2003 zaslužil posamezni ponudnik mobilnih storitev?

  • Mobitel: 77, 5 milijona evrov
  • Si.Mobil: 5,2 milijona evrov
  • Debitel: 3,2 milijona evrov
  • Tušmobil: 474 tisoč evrov
  • Izi mobil: 180 tisoč evrov

Samo ministrstvo za notranje zadeve Mobitelu mesečno nakaže tudi do 20.000 evrov. Največji odjemalec Izi mobila pa je Dom starejših občanov Kamnik.

Ste z aplikacijo našli kakšen "zanimiv" izdatek ali naročilo? Spletno povezavo in opis nam lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Jaz poročam

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentarjev (7)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima