Zdravje > Aktualno
33 ogledov

Previdno ob prvomajski tradiciji

kresovanje Anže Petkovšek
Zagoreli bodo kresovi.

Ker bodo na predvečer prvega maja po Sloveniji zagoreli kresovi, ministrstvo za okolje opozarja, da kurjenje kresov vpliva na koncentracije škodljivih snovi v zraku. Če se kresovanju vendarle ne morete odpovedati, se je treba zavedati, da mora biti varnost na prvem mestu. 

Pazite, kaj boste kurili

Ob tem ni odveč še enkrat poudariti, da se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Prepovedano je kurjenje odpadkov, kot so gume, obdelan les in odpadna embalaža. Kurjenje kresov vpliva na koncentracije onesnaževal v zraku, predvsem trdnih delcev s premerom 10 mikrometrov (in manjših), tako imenovanih PM10 delcev. Visoke koncentracije delcev in drugih onesnaževal v zraku so škodljive za zdravje ljudi.

Pravila za varno kresovanje

Pri prapravi kresa je treba upoštevati določena pravila.  Kurišče mora biti ustrezno urejeno in obdano z negorljivom materialom, oddaljeno vsaj 50 metrov od gozda in vsaj 100 metrov od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi.

Kurišče mora biti ves čas zavarovano in ustrezno nadzorovano.
Po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico pogasiti ter kurišče pokriti z negorljivim materialom. 

Preberite še: 


Previdno s karbidom

Pokanje s karbidom | Avtor: Youtube Youtube
Skladno s tradicijo ponekod pokajo s karbidom in možnarji. Pri tem policija opozarja, da je treba poskrbeti za ustrezne varnostne ukrepe. Možnarji se po navadi uporabljajo na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji, mladoletni pa jih ne smejo uporabljati. Kjer je tovrstno pokanje tradicija, pa morajo kljub temu upoštevati, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir, opozarja policija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.