Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

Previdno pri uporabi bankomatov

Zlorabe na bankomatu GPU
Policija opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu.

Policija opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na  bankomatu. "V zadnjem obdobju je bilo obravnavanih več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, znanem tudi pod imenom Cash trapping", so sporočili s policije.

Namestijo letev

Storilci s pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu. Postopek dviga gotovine uporabnika poteka kot običajno, a ob zaključku dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, to zaradi nameščene letve ni mogoče.

Uporabniki posumijo na tehnično napako in bankomat zapustijo, storilci pa pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denarna sredstva.

Policija obravnavala več kot 10 napadov

Policija je v letu 2014 obravnavala več kot deset primerov takšnih napadov, pri čemer so bili ti v večini izvršeni v zadnjih treh mesecih, večkrat na območju Ljubljane, pa tudi Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote.

Policija zato vsem uporabnikom bankomatov svetuje, da pred dvigom preverijo režo, ki mora biti prosto dostopna, v kolikor bankomat ne izplača gotovine pa preverbo stanja na računu. "V primeru, da je stanje po oddobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal gotovine, pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu," svetuje policija. Storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu, lahko pa vas poskušajo tudi zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje.

Več vsebin s področja zavarovanja in financ tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 1
  • romy 11:10 07.april 2015.

    Mojstri Romuni na začasnem delu po Evropi