Slovenija
21 ogledov

Plazovi in reke se umirjajo

Zemeljski plaz na pobočju Marka nad Šempetrom pri Gorici CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Zaradi razmočenega terena je v preteklih dneh po državi zdrsnilo več plazov. Službe, ki bi spremljala plazove, pa kljub priporočilom še ni, je povedal direktor Geološkega zavoda Slovenije Marko Komac.

Kot je dodal, "bi si upal trditi, da bo previdnost zaradi zdrsov potrebna vsaj še en teden, nato pa bo odvisno od vremena".

Posledice zemeljskih plazov se rešujejo lokalno. "Oseba, ki jo je plaz prizadel, pokliče civilno zaščito ali gasilce, ti pa lokalne geologe, ki ocenijo stanje in predlagajo sanacijske ukrepe," je pojasnil Komac.

Koliko časa je potrebno za odpravo posledic plazov, je odvisno od količine sredstev in tega, kako hitro se občina sanacije loti. Komac ocenjuje, da bo povečana vrednost pojavljanja plazov trajala še kar nekaj časa glede na to, da so tla zaradi taljenja snega precej razmočena, hkrati pa so stalno prisotne nove padavine.

Prvi, sicer kratkotrajni ukrep zoper drsenje plazu, je, da pristojne službe plaz pokrijejo s folijo. Kot pravi Komac, na ta način preprečijo dostop padavin v drsečo maso. Tudi dolgotrajnejši ukrep je podoben. "Treba je izdelati drenaže, tako da se voda, ki se nabira nad plazom, odvaja stran od plazu preko površinskih ali podzemnih kanalov oziroma odtočnih sistemov, zato da ohranja plazino suho. Plazov, ki so se dotaknili človekovega okolja, je bilo v preteklih tednih po poročanju uprave za zaščito in reševanje 40. "Verjetno jih je bilo še več, vendar ti niso imeli vpliva na človeka," je še dodal Komac.

Gladine rek se znižujejo

Gladine rek se sicer v Pomurju in Podravju trenutno počasi znižujejo. V petek popoldne pa se pričakuje ponovno postopno naraščanje rek na tem območju.

Ljubljanica in Krka še poplavljata na območjih vsakoletnih poplav, poplavljene površine pa se počasi zmanjšujejo. Poplavljena območja na Ljubljanskem barju ter na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo danes in v petek še ohranjala.

Ob koncu tedna pa na teh že poplavljenih območjih pričakujejo ponoven porast rek, tudi ob spodnjem toku Krke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.