Slovenija
20 ogledov

Preživnin ne plačujejo tudi zaradi krize

slovenija 25.10.13, evro, euro, denar, denar pada, kovanci, sparanje, banka, pri Anže Petkovšek
Nekateri dolžniki nimajo premoženja, ki bi ga lahko država zarubila in poplačala dolgove.

Jamstveni, preživninski in invalidski sklad je junija pozval preživninske zavezance, ki dolgujejo plačilo preživnine, da dolg poplačajo. Posredovali so 1.312 obvestil o stanju odprtih terjatev in pozivov k vračilu dolga v skupni višini več kot 2,3 milijona evrov. Če dolžnik ne poravna dolga, ga je sklad dolžan izterjati sodno.

"Zaradi krize nimajo premoženja"

Kot pojasnjujejo na skladu, je razlog za neplačevanje preživnin v socialnem in finančnem položaju zavezancev, ki v času gospodarske krize nimajo niti dohodka niti premoženja, ki bi ga bilo mogoče rubiti.

Sklad je sicer v prvih šestih mesecih izplačal nadomestila preživnin v skupnem znesku skoraj dveh milijonov evrov, od dolžnikov pa izterjal nekaj več kot 635.000 evrov oz. približno tretjino.

Izplačani zneski po posameznem mesecu letos ne izstopajo občutneje. Pač pa je bilo pomembno povišanje v lanskem letu, ko se je izplačani znesek z januarskih 304.800 do konca leta povečal na več kot 321.000 evrov.

Komentarjev 1
  • erikkk 14:28 10.avgust 2014.

    Dolg naj poplača država .... ta je krivec zakaj je veliko ljudi obubožalo ... ko bo delavec dobil pošteno redo plačo potem pol iščite preživnine ...