Slovenija
35 ogledov

Preznojeni Pahor bleknil malce preveč

Premier se je spotil. (Foto: Tamara Barič) Žurnal24 main
Zadihani Borut Pahor je po koncu maratona Treh src v Radencih med vrsticami napovedal, da bo jeseni kot predsedniški kandidat izzval Danila Türka. A njegov tajnik demantiral napoved kandidature, protikandidat za vodjo stranke SD Lukšič pa izjemno ostro do dosedanjega šefa: "Odločen je le to, da kandidira povsod, kjer je mogoče."

Mikrofoni so nekdanjega premierja in aktualnega predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja obstopili takoj po prečkanju ciljne črte letošnjega tekaškega maratona, ki se ga je znova udeležilo več tisoč tekačev.

Zadihani Pahor, tradicionalni gost ene najbolj množičnih športnih prireditev pri nas, je po zahvali za prijaznost in organizacijo odgovoril tudi na vprašanje spikerja, ki ga je pobaral, kako je v primerjavi z lanskim nastopom zadovoljen z letošnjim doseženim časom.

"Veliko bolj, ves čas sem si mislil, če danes ne morem premagati samega sebe, jeseni ne morem zmagati na volitvah," so bile besede Pahorja, preden se je izmuznil na počitek.

Tajnik demantiral napoved

Te besede bi logično napovedovale, da je Pahor vsaj neuradno že odločen in da bo nastopil kot kandidat. A sledil je ščebet glavnega tajnika stranke SD Uroša Jauševca prek Twitterja: "BP ni napovedal kandidature za P RS." Na naše telefonske klice za pojasnitev zapisanega se ni odzval. V SD so sicer pojasnili, da se bodo v skladu z notranjim dogovorom o kandidatu za predsednika države pogovarjali po junijskem kongresu stranke.

Je bil pa zato za Žurnal24 toliko bolj jasen Igor Lukšič, dolgoletni tesni Pahorjev sodelavec, sedaj pa poleg njega in Patricka Vlačiča pretendent za novega vodjo Socialnih demokratov: "Ponavlja se leto 1997. Borut Pahor je odločen samo to, da kandidira na vseh funkcijah, ki so odprte. Tako se tudi pozicionira med ljudi, vleče njihovo energijo nase in daje videz nezamenljivosti v slovenskem političnem prostoru. Ljudi je uspel pritegniti v to igro."

"Problem je, ker imamo v Sloveniji vodnike takšnih ljudi, gre za morda dva človeka. Ko pa nato njihov človek dobi funckijo, nastopijo težave, saj za takšnim kandidatom ni programa, je le osebnost. Skrajni čas bi že bil, da se začnejo ljudje ukvarjati s koncepti in ne z osebnostmi."

Doslej štirje potrjeni

Za petletni predsedniški mandat so svojo kandidaturo že napovedali Danilo Türk, Milan Zver, ki ga podpirata SDS in NSi, predsednik SNS Zmago Jelinčič in neodvisni kandidat Marko Kožar.

Komentarjev 19
  • Veteran 22:02 21.maj 2012.

    Ta sprevrženec Vlačič je najmanj primeren za predsednika SD.

  • poznavalec 18:51 21.maj 2012.

    in kaj te zanima

  • zdrej 15:01 21.maj 2012.

    No poznavalec, pa nas razsvetli, če tako poznaš zadeve!!!