Šport
97 ogledov

Pri Astani cepajo kot muhe

Vuelta Jani Brajkovič Astana EPA
Astana ima vse več težav s svojimi člani, ki niso prestali dopinških testov. Zadnji tekmovalec, že peti, ki so ga ujeli pri nečednem početju, je Artur Fedosejev, ki ga je krovna kolesarska zveza Uci danes začasno suspendirala.

Uci je sporočila, da je člana kazahstanske ekipe Fedosejeva začasno izključila s tekmovanj zaradi dopinških prekrškov oziroma pozitivnega testa. Dvajsetletni tekmovalec je padel na testu, ki so ga izvedli sredi avgusta na dirki Tour de l'Ain v Franciji.

V zadnjih tednih so se novice o pozitivnih dopinških primerih Astaninih kolesarjev kar vrstile. Fedosejev je že peti prekrškar, pred njim sta Viktor Okišev in Ilija Davidenok padla na testih zaradi uporabe steroidov, Maksim in Valentin Iglinski pa sta si pomagala s prepovednim eritropoetinom.

Zaradi vseh kršitev dopinških pravil kazahstanskega moštva Uci že resno razmišlja, da bi ekipi, član katere je tudi zmagovalec letošnjega Toura Italijan Vincenzo Nibali, odvzela licenco za tekmovanja World Tour v sezoni 2015.

Grešili že v preteklosti

V preteklosti je zaradi jemanja nedovoljenih poživil pri Astani padel tudi legendarni kazahstanski kolesar Aleksander Vinokurov, le v letu 2007 pa poleg njega tudi Matthias KesslerEddy MazzoleniAndrej Kašečkin in José Antonio Redondo

Zaradi velikega dopinškega madeža je bil v moštvo kot šef ekipe kasneje pripeljan Johan Bruyneel, ki pa je pred tem vodil tudi Lanca Armstronga in ga je aprila USADA (ameriška protidopinška agencija) kaznovala z desetletno prepovedjo udejstvovanja na uradnih kolesarskih tekmah. Tudi Armstrong je po tekmovalnem premoru nekaj časa kolesaril za Astano, s to ekipo pa je leta 2010 Tour osvojil tudi Alberto Contador, ki pa so mu kasneje to zmago izbrisali zaradi nedovoljenih poživil. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.