Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Pri barvni slepoti pomagajo možgani

Žurnal24 main
Z leti večina ljudi postane barvno slepih. Dobra novica pri tem pa je, da se tega zaradi delovanja možganov sploh ne zavedamo.

Znanstveniki so ugotovili, da starejši ljudje izgubijo možnost ločevanja barvnih odtenkov. Ob tem pa drugi deli našega vidnega sistema toliko bolj delujejo, da zmanjšajo učinek.

V raziskavi na Univerzi v Liverpoolu so strokovnjaki proučevali 185 oseb, starih od 18 do 75 let, ki so imele normalen vid.

Ugotovili so, da so barvni odtenki v večini ostali nespremenjeni, če zaradi starosti ni bilo sprememb vida. Sposobnost razlikovanja med majhnimi razlikami v odtenkih se na primer, kot je znano, zmanjša, še posebej pri barvnih odtenkih med rumeno in modro.

To je postalo jasno takrat, ko so testiranci pri dnevni svetlobi gledali odtenke zelene (na lestvici med rumeno in modro). Mladi udeleženci so videli izključno zeleno barvo, medtem ko so starejši videli bolj rumenkast odtenek.

Vodja raziskave Sophie Wuerger je prišla do zaključka, da določene živčne poti tekom let prevzamejo funkcijo, tako da se vid v celoti ohranja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.