Slovenija
17 ogledov

Pri dedovanju tretjinski popust

papirji dokumenti Žurnal24 main
Vračanje pomoči. Večino pokojnikovih socialnih prejemkov bo treba vrniti tudi po spremenjeni reformi.

Sociala. Ministrstvo za delo (MDDSZ) pri pripravi sprememb socialne reforme ne bo upoštevalo predloga Skupnosti centrov za socialno delo (CSD) Slovenije, da se denarna socialna pomoč in varstveni dodatek ne bi upoštevala pri dedovanju ob smrti prejemnika. “Je pa predvidena novost, da dedičem tretjine pomoči ne bo treba vračati,” pravijo na MDDSZ.

Večina se je ustrašila

Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora skupnosti CSD, je prepričan, da bi bilo treba socialno pomoč dati, ne pa posoditi, in opozarja, da se ljudje bojijo, da njihovi otroci ne bodo podedovali tistega, za kar so vse življenje delali, ter zato živijo bistveno težje in slabše. To potrjujejo tudi podatki: prvo leto po uveljavitvi novega zakona o socialnovarstvenih prejemkih (velja od začetka lanskega leta) se jih je varstvenemu dodatku odreklo 78 odstotkov.

Sodišče evidence o tem, v koliko primerih je omejilo dedovanje, ne vodi, Koprivnikar pa opozarja, da “če danes kdo zaprosi za pomoč, se prek enotne centralne točke avtomatično ugotovi, da je prosilec lastnik nepremičnine, in se ta obremeni z zahtevo po vračilu pomoči ob dedovanju”.

Nekaj tudi pozitivnih

Spremembe, ki jih pripravlja ministrstvo, bodo prinesle tudi poenostavitev postopkov pri uveljavljanju pravic, višji bo otroški dodatek za otroke v enostarševskih družinah, upravičenci do varstvenega dodatka bodo lahko dobili izredno denarno socialno pomoč, prav tako pa se bodo zvišale meje prihrankov.

Komentarjev 2
  • bolimelud 17:51 28.september 2013.

    V naši državi se spodbujajo eno starševske družine. Poznam eno takšno, navzven zelo verni, dedek politik pri SDS-u, sine podjetnik, ki posluje z državo(programiranje, IT svetovanje,...). Sine živi v izvenzakonski skupnosti s frajlo. Uradno je ona samohranilka, ki zato vleče ...prikaži večče vse možne dodatke.Lepo je v naši državi biti "samohranilka".V urejenih državah, npr. Nemčiji si oproščen dela davka, če si poročen, pri nas se pa spodbuja, kar se spodbuja in zato je vse v riti, ker se spodbuja goljufanje.Na oblasti so zadnjih 20 let goljufi, zato se pač spodbuja goljufanje.Nič novega.

  • softundsicher 16:14 28.september 2013.

    "višji bo otroški dodatek za otroke v enostarševskih družinah". A to je tisti dodatek zaradi katerega ima Slovenija nadpovprečno število samohranilk? In tisti dodatek za katerega ti lažnivci govorijo, da "si nor" ker si pošten in ga ne izkoristiš?