Slovenija
31 ogledov

Pri gašenju pomagajo trije helikopterji

Požar na Sveti gori Bralec Aljaž
Zgornjesavinjski gasilci obvladujejo požar na območju Velikega Rogatca, kjer je po besedah vodje intervencije Tomaža Funteka začelo tudi deževati.

Kot je pojasnil Funtek, je gasilcem požar z velikimi napori uspelo omejiti na območje, veliko od 15 do 20 hektarjev. Ponoči bo na spodnjem robu požara ponovno organizirana požarna straža.

Kot je pojasnil vodja intervencije, se še pojavljajo razna žarišča, zato upajo, da bo noč deževna in širitve požara ne bo. "Ponoči je vedno nevarno, saj se zaradi neprisotnosti fizičnega gašenja in helikopterja požar širi," je dodal Funtek.

Na požarišču je trenutno organizirana požarna straža, zaliva pa se samo spodnji rob požara, da se ta ne bi širil v dolino. Okoli 80 gasilcev je sicer s pomočjo treh helikopterjev požar gasilo ves dan. Da gasilcem gozdnega požara na območju občine Luče ne uspe pogasiti, je kriv predvsem veter, ki vsake toliko časa močneje zapiha in na novo razplamti žarišča požara.

Za požar kriva strela?

Gasilci predvidevajo, da je požar v noči s petka na soboto nastal zaradi udara strele. "Udar strele je zapleten za gašenje, saj gre za talni požar, ki se hitro širi. V začetku je gorelo na območju pol hektarja, zdaj je požar na od 15 do 20 hektarjih," je povedal Funtek. Vmes je v ponedeljek popoldne, potem ko so požar že omejili, dodatne težave povzročil veter, ki je požar vnovič razplamtel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.