Magazin > Odnosi in prosti čas
66 ogledov

Pri Ikei bolj stresno kot drugod

Ikea EPA
Nemška televizija ARD je preverila kakovost Ikeinih izdelkov. Vas rezultati presenečajo?

Ikeino pohištvo je po vse svetu izjemno popularno, saj je v primerjavi s številnimi drugimi blagovnimi znamkami izjemno ugodno.

Nemška televizija ARD je švedskega pohištvenega giganta sedaj vzela pod lupo. Pri raziskavi omenjene blagovne znamke so se osredotočali na štiri točke: stres, kvaliteto izdelkov, Ikein princip in poštenost.

Stres
Da bi ugotovili, ali je nakupovanje v Ikei v primerjavi z nakupovanjem v drugih trgovinah bolj stresno, so poskusne zajčke opremili z merilnikom srčnega utripa in denarjem. Njihova naloga je bila, da v dveh urah kupijo tri stvari, za katere bodo porabili točno 350 evrov. V drugih trgovinah so prodajalci strankam priskočili na pomoč, v Ikei pa so se morali znajti sami. Raziskovalci so zato prišli do zaključka, da je nakupovanje v Ikei bolj stresno kot v drugih pohištvenih salonih.

Ikein princip
Je izdelek več vreden, če ga moraš sam sestaviti? Tisti, ki so v Ikei že kdaj kupili kakšen večji kos pohištva, vedo, da ga morajo doma sestaviti sami. Takšen je Ikein princip. Novinarji so ljudi, ki so pri testu sodelovali, razdelili v dve skupini. Ena je morala nočno omarico sestaviti sama, drugi pa so pred nos pomolili že sestavljeno omarico. Tisti, ki so jo morali sestaviti, so menili, da je pohištvo vredno več, kot tisti, ki z omarico niso imeli dela.

Kakovost

V prispevku so preverili tudi kakovost pohištva, ki je tekom let postajalo vse cenejše. Najeli so mizarja, ki je ugotovil, da je Ikea včasih uporabljala daljše kovinske vijake, sedaj pa so vezni delčki iz plastike. Pohištvo, na primer priljubljena omara Billy, je sedaj ožje, deske pa tanjše. Ikeina tiskovna predstavnica se je na te obtožbe odzvala. Pravi, da so te spremembe povezane z manjšo obremenitvijo okolja. Ocena kakovosti: zadostna.

Poštenost
Podatek, da se Ikeini izdelki ne proizvajajo v Zahodni Evropi, ne preseneča. Kdor želi kupovati poceni izdelke, bo dobil stvari, katerih proizvodnja ni stala veliko. Da delovna sila zaradi takšne proizvodnje trpi, se poudarja že več let.

Komentarjev 4
  • Avatar krojac
    krojac 21:50 29.avgust 2014.

    Pravijo:Ceneje ne greJaz pa pravim:Slabše tudi ne

  • mph 19:46 29.avgust 2014.

    Mi smo pa bili trikrat z družino in oz. prijatelji in bili trikrat razočarani. Kar je poceni je klump, Ogromno imajo nekih izdelkov, ki so tudi navadna šara. Kar je pa dobro in kvalitetno je (zelo) drago. V Jysku dobim ...prikaži več poceni in kvalitetno, vsaj večinoma. Če pa bi imel denar za drage nakupe, pa prav gotovo ne bi hodil v Ikeo.

  • tecumseh_1975 11:30 29.avgust 2014.

    brezvezna raziskava. kdor kupuje v ikei, ve kaj bo tam kupil, ker večinoma že doma naredi točen spisek z lokacijami v skladišču, ter ravno tako tudi ve kaj bo dobil in da bo moral to sestaviti.