Magazin > Film & Glasba & TV
111 ogledov

Pri nas jih pogledamo v oči

Il Divo
1/12
MARK ŽABKAR MARIČ
Il Divo. Za štiri operne pevce se je v Piranu vse skupaj začelo.

Po manj kot pol leta se Španec, Francoz, Švicar in Američan po dobrih treh letih vračajo pred oboževalce v Sloveniji. Med svojo novo svetovno turnejo pa je četverica, ki tvori operni kvartet Il Divo, že navdušila Avstrijce, ki so pretekli petek povsem napolnili dunajsko Stadtshalle. Pred okoli osem tisoč poslušalci so tako Il Divo na Dunaju v dobrih dveh urah zapeli 20 pesmi in pri tem trikrat zamenjali svojo elegantno garderobo. "Na tem koncertu niso samo Avstrijci. Med vami so denimo tudi Romuni in Bolgari," je med prepevanjem glasni množici pod odrom zakričal francoski pop pevec Sébastien Izambard. Zgolj z nekajminutno zamudo so svoj nastop začeli s svojo operno predelavo balade Come what may iz muzikala Moulin Rouge. Ob uspešnici Franka Sinatre My way pa je četverica na oder v zahvalo prejela šopke rož. Takoj zatem pa je tik pod oder prišla še navdušena množica oboževalk, saj je španski baritonist Carlos Marin tja povabil vse ženske, ki znajo plesati v ritmih salse. "Dame, žal mi je, zdaj se morate pa usesti nazaj na svoja mesta," pa je medtem razgreto žensko zasedo pod odrom poskušal spet pomiriti ameriški tenorist David Miller.

Samski Carlos zbira telefonske

Triinštiridesetletni Carlos je sicer tudi edini še samski član skupine. "Nisem še našel prave. Mogoče bom pa prav nocoj našel srečo. Zato zbiram telefonske številke," je v smehu pozval kričeče poslušalke pod odrom in pri tem dodal, da se zaveda, "da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska ... ali pa še en moški", in ob tem v dvorano privabil še več smeha in glasnega ploskanja. Carlos je kot dokaz za to izpostavil svoje tri sodelavce v skupini, "saj vsi živijo s čudovitimi, lepimi ženskami in imajo krasne otroke". Sebastien mora denimo v zadnjem času še največkrat zapeti uspavanko. "Moja žena mi je pred kratkim dala največje darilo, ki ga moški lahko dobi. Postati tretjič oče. Življenje se mi je z vsakim rojstvom povsem spremenilo. Ampak občutek je res neverjeten," je poslušalcem zaupal 39-letni Francoz in ostale tri člane na hitro naučil zapeti otrokom znano melodijo mojster Jaka. Vsi štirje pa niso pozabili poudariti, da imajo v njihovem življenju prav posebno mesto štiri posebne ženske. "Drage dame, ne bodite ljubosumne. To so naše mame," je množico potolažil 39-letni David. Svojim mamam so zato posvetili tudi eno od pesmi na koncertu.

Komaj opazen prihod v hotel

Četverica je na Dunaj, vsak iz dela sveta, kjer živi, sicer ločeno pripotovala šele nekaj ur pred koncertom. Nekaj minut pred drugo uro sta se v prestižni hotel Sacher v središču avstrijske prestolnice zadnja, v črnem Volkswagnovemu kombiju z zatemnjenimi stekli, pripeljala Carlos in
David. Pri tem sta si sama vzela kovčke iz prtljažnika vozila, med vstopanjem v avlo hotela pa sta prijazno pozdravljala osebje hotela in se z vsakim posebej tudi rokovala. Zaradi tega prav nič zvezdniškega obnašanja večina naključnih mimoidočih na ulici ali v hotelu zato njunega prihoda niti ni opazila.

V Berlinu najprej skoraj tišina

Dobre pol ure zatem so vsi štirje člani Il Diva že sedeli pred novinarji. Največ jih je prav zato v Avstrijo prišlo iz drugih držav. Sproščenosti, smeha, šal na račun drug drugega in energije pa glasbenikom ob pogovoru s predstavniki medijev ni zmanjkalo. Bolj kot odgovarjanje na vprašanje se je namreč med pevci in novinarjem nasproti razvil pogovor, ki je pri četverici obudil tudi spomine na nastope v državi, od koder je posamezen novinar prihajal. "Seveda se spominjamo nastopa v Beogradu. In lepih žensk ter moških tam," je novinarki iz Srbije zaupal švicarski tenorist Urs Bühler"Ja, no, če opazim lepoto, jo pač opazim," je še dodal 40-letnik, ko se zbrani na tiskovni konferenci v prvem nadstropju hotela Sacher kar niso mogli nehati smejati. Na vsako od mest, kjer so doslej nastopali, pa ima četverica sicer enako lep spomin. Zato se veselijo vsake nove vrnitve tja, saj vsakič občutijo drugačno energijo poslušalcev pod odrom. "Ko smo bili denimo prvič v Berlinu, je bila publika nenavadno zadržana. Skoraj se niso premaknili na svojih stolih in iz sebe so spravili komaj slišen aplavz. Ob našem naslednjem nastopu v Berlinu je bila pa zgodba čisto drugačna. Poslušalci so se povsem sprostili. Še nas je povsem presenetila ta neverjetna razlika med dvema koncertoma v istem mestu. Prvič se nam je zdel Berlin tako zelo zmeden," se spominja David.

Začetek v Piranu

Največ vprašanj pa so Il Divu postavljali novinarji iz Slovenije. "O, Slovenija. To je država, kjer hodiš po mestu in te vsak, ki ga srečaš na ulici, pozdravi in pogleda v oči. Veste, jaz živim v New Yorku in tam vsak po svoje gleda v tla," je bil navdušen David, ko je postalo jasno, da vprašanj iz Slovenije ne bo zmanjkalo tako hitro. Svoj prvi videospot so Il Divo posneli v Piranu. In zakaj prav to mestece na slovenski obali? Kje so slišali za Piran? "O, to je pa zabavna zgodba. Tu se je pravzaprav zares začelo naše sodelovanje. Čeprav pred tem sploh nismo vedeli za Piran," je na vprašanje Žurnala24 najprej odgovoril Sebastien. "Mi smo takrat prišli v Slovenijo z ekipo. Oni so potem začeli iskati primerne kraje za snemanje. Mi smo namreč želeli kraj, ki bi deloval mediteransko, in vsi smo se takoj zaljubili v to mesto. Pa je Piran pri Slovencih sicer priljubljen?" je zanimalo Carlosa, ki priznava, da prej niti niso "vedeli, kje sploh je Slovenija. Ampak od danes dalje bomo še bolj zagotovo vedeli, kje je," je v smehu po vseh vprašanjih iz Slovenije dodal Španec. Sam bi si sicer želel zapeti z Monico Bellucci. "Ampak kaj, ko ona ne poje," pa Carlosu kar ni zmanjkalo šal pred novinarjem iz Slovaške. Sebastien pa Il Divo vidi v duetu s pevko Björk, ameriškim raperjem Eminemom ali Davidom Guetto"Odprti smo za predloge in sodelovanje. Vendar do takšne mere, da naš skupni nastop ne bi izpadel smešno," dodaja Francoz. Ob vsaki kratki vrnitvi domov med koncerti na tej svetovni turneji, kjer predstavljajo svojo novo glasbeno stvaritev Wicked game, si bo Urs zagotovo vzel vsaj 12-urni počitek. "Ko med nastopi pridem domov, zagotovo spim 12 ur skupaj. V svojem domu imam največji mir, tišino in si najbolj napolnim baterije za nove nastope. Ko smo pred osmimi leti začeli z Il Divom, me je najbolj skrbelo, kdaj mi bo postalo dolgčas. Kdaj bo to zame rutina. No, in zdaj se mi to po neštetih nastopih še niti slučajno ni zgodilo," pravi Urs. "Seveda, saj je vsakič drugače. Vsak nastop prinaša novo energijo. Če ne drugega, spimo vsakič drugje pred nastopi. In pred osmimi leti niti slučajno nismo vedeli, kaj naj bi počeli. Še manj, kaj naj bi počeli skupaj, mar ne?" ga je v smehu dopolnil David. Edina rutina, ki trenutno dobesedno duši Il Divo, so letališča. "Joj, če bi se le dalo potovati drugače," zaključuje Sebastien.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.