Slovenija > Komentarji in kolumne
21 ogledov

"V Makedoniji je skoraj kot v Severni Koreji"

Protest v Skopju EPA
"Pri nas je skoraj tako, kot v Severni Koreji,“ mi pravi makedonska kolegica Biljana Sekulovska, novinarka zasebne in neodvisne televizije A1 TV. Spoznali sva se pred meseci, na srečanju novinarjev držav nekdanje Jugoslavije.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Njene pripovedi o dogajanju v Makedoniji so me šokirale. Aretacija in zapor novinarja, ki je raziskoval nepojasnjeno smrt drugega novinarja, tiskanje osebnih izkaznic ljudi, ki ne obstajajo, za fiktivne glasove na volitvah, prisluškovanje in grožnje novinarjem, gospodarstvenikom in tudi "navadnim“ državljanom, zaščita kriminalcev in preprodajalcev ... Pravosodje in policija, ki bi sicer morali taka dejanja preganjati, so sami del njih, je razlagala makedonska novinarka.

Makedonija je od takrat zabredla še globlje. Notranje napetosti so se še poglobile. Incident v Kumanovu je daleč od zgolj napada albanske teroristične skupine. Pojavljajo se vprašanja, kako je lahko velika in oborožena skupina teroristov sploh vstopila v državo. O tem, kdo v resnici stoji za incidentom, se pojavljajo številne informacije, zadnje govorijo tudi o tem, da je z albanskimi teroristi neposredno komunicirala makedonska tajna policija.

Interesov, da se destabilizira Makedonija, je veliko in prihajajo od zunaj ter od znotraj. Napetost in strah se stopnjujeta, spopad med privrženci premiera Gruevskega in tistimi, ki hočejo njegov odstop, se zaostruje. Metode enih in drugih so vse bolj skrajne. Za nedeljo je opozicija, ki že več kot leto dni bojkotira delo parlamenta, sklicala nov množični protivladni protest. Napovedujejo nove "bombe“, posnetke telefonskih pogovorov med vlado, obveščevalno službo, tožilci, uredniki ... ki pričajo o korupciji in prikrivanju.

Tuji veleposlaniki v Makedoniji na včerajšnji novinarski konferenci niso varčevali s kritikami na račun demokratičnosti in delovanja vlade. Državljenov  kritike večinoma niso dosegle, saj jih provladni mediji večinoma niso predvajali. Evropa medtem svari, da resna varnostna in politična kriza v Makedoniji lahko pomeni grožnjo za širšo regijo in da Makedonija v stanju, v kakršnem je, tega sama ne bo mogla rešiti. Po drugi strani so zaradi zaradi spora glede imena z Grčijo, začetek pristopnih pogajanj blokira že od leta 2005. Bodo zadevo v svoje roke vzele ZDA, ki imajo na Kosovu največjo vojaško bazo v Evropi?

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:36 14.maj 2015.

    Verjetn da bi se mal izboljšal...pol bi blo prbližn tko k v Sloveniji....elita je še ampak preveč bedarij pa ne gre več delat ker EU noče problemov in ne pusti. Že to da bi imel evropsko sodišče za človekove pravice ...prikaži več nad sabo bi velik nardil na dolgi rok.