Slovenija
92 ogledov

"Pri porodu dve napaki"

slovenija 21.05.13. marko lavric, foto: suzana kos Suzana Kos
Otrok. Zaradi zavlačevanja s carskim rezom se je rodil zelo prizadet.

"Za seboj imam okoli 15 tisoč porodov, sem profesor in sodni izvedenec. Name se za mnenje pogosto obračajo ženske, ki menijo, da se je pri njihovem porodu kaj zapletlo in je zato otrok prizadet. Največkrat jim po pregledu porodne dokumentacije tožbo odsvetujem, to pa je eden od redkih primerov, pri katerem sem presodil, da gre za utemeljen sum storitve strokovne napake," je odločen Marko Lavrič, starosta slovenskega porodničarstva.

Pritiskali, ko ne bi smeli

Na temelju 49 let prakse ocenjuje, da sta se pri porodu zdaj 31-letne I. T. J. iz Nove Gorice zgodili dve strokovni napaki – odlašalo se je s carskim rezom, poleg tega je zaradi pritiska, ki se uporablja v drugi fazi poroda in ne prej, ko plod še ni dovolj spuščen, porodnici počila maternica. "Počila je ob strani, kjer je največ žil, čemur je sledilo naglo poslabšanje stanja ploda," dodaja Lavrič, ki je včeraj kot strokovnjak pričal na koprskem sodišču, na katerem družina iz Nove Gorice postojnsko porodnišnico toži za 480 tisoč evrov odškodnine.

Sodni izvedenec je sicer v primeru že pričal, vendar tožniki na podlagi Lavričevega mnenja zdaj zahtevajo novega sodnega izvedenca; za prvega se je tudi izkazalo, da je ginekolog in ne
porodničar.

Komentarjev 2
  • dd 10:25 22.maj 2013.

    Na bruhanje mi gredo ti zelo nesposobni zdravniki (ta, na žalost še zdaleč ni edini), ki ne premorejo niti toliko bontona, za opravičilo, in niti toliko zavesti, da bi se odpravili na dodatno izobraževanje.

  • KOJAK 08:31 22.maj 2013.

    GROZNO... lahko pa povem, da obsojen ne bo nihče, kriv ne bo nihče, brez licence ne bo nihče, odškodnine ne bo... BANANISTAN