Svet
51 ogledov

Pri praznjenju taborišča sodeluje 700 policistov

Begunsko taborišče Idomeni EPA
Grška policija prazni begunsko taborišče na meji z Makedonijo. V Idomeniju več mesecev po zaprtju meja na balkanski poti še vedno biva več kot 8500 beguncev in migrantov. Evakuacija naj bi potekala več dni. Oblasti poudarjajo, da naj bi šlo za mirno praznjenje taborišča, novinarjem na območje sicer ne dovolijo.

"Evakuacija improviziranega begunskega taborišča v Idomeniju na grško - makedonski meji, s katero smo začeli danes zjutraj, poteka mirno," je novinarjem, ki jih v taborišče ne spustijo, povedal predstavnik grškega urada za migracijske situacije Giorgos Kyritsis. "Praznjenje smo začeli ob 6. uri zjutraj, poteka v tišini in brez izgredov." Policija je zaprla ceste tri kilometre pred taboriščem, naprej ne spustijo nikoga od nepooblaščenih. Po nekaterih podatkih agencij v operaciji sodeluje okrog 700 policistov, območje preletava helikopter.

Od šestih zjutraj je taborišče zapustilo okrog 400 beguncev, ki so jih odpeljali s štirimi avtobusi; namestili naj bi jih v sprejemnem centru blizu Soluna.

Idomeni  | Avtor: EPA/NAKE BATEV EPA/NAKE BATEV
Begunci v Idomeni | Avtor: EPA EPA


Begunsko taborišče v Idomeniju na grško - makedonski meji so postavili konec lanskega leta. Sprejel naj bi največ 2000 ljudi, ki so čakali na prehod meje z Makedonijo. V taborišču je marca obtičalo 12000 ljudi, hladne dneve in noči so preživeli praktično v blatu. Človekoljubne organizacije so le s težavo zagotavljale dovolj hrane in zagotavljati tudi zdravstveno oskrbo. Nedavno je policija opozorila, da se v taborišču razraščata organizirali kriminal in nasilje, tudi prostitucija.

Po navedbah BBC je policija danes začela umikati tudi okoli 2000 migrantov, ki na meji z Makedonijo že več kot mesec dni blokirajo železniško progo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.