Slovenija
89 ogledov

"Nisem poslušal navodil"

“Ustavno sodišče je pred leti ugotovilo, da ima pravica do volitev prednost pred Žurnal24 main
"Ne ustrezajo jim drugačna stališča," o svoji izjključitvi iz SD pravi Luka Juri. Že tretji zaplet med ljubljansko in koprsko SD, tudi ta tik pred volitvami.

"Gre za poskus izključitve na politični osnovi. Stranki ne ustrezajo moja politična stališča," pravi Luka Juri, obalni član SD, ki je v ponedeljek vabljen na sedež stranke, kjer se bodo pogovarjali  o postopku njegove izključitve. Poleg Jurija so na pogovor povabljeni še Sebastjan Jeretič, Sebastjan Kokl in Majda Šuligoj, direktor stanovanjskega sklada Koper Darko Kavre, nekdanji Bossmanov svetovalec Dimitrij Šamšal in Igor Vlačič, sicer brat Patricka Vlačiča, enega najpomembnejših članov v vrhu stranke.

"Nisem poslušal Jauševčevih navodil."

"Odnosi med mano in glavnim tajnikom stranke Urošem Jauševcem so se bistveno poslabšali po tem, ko nisem sledil njegovi želji, da bi podprl projekt TEŠ 6. Zaradi tega verjetno tudi nisem bil postavljen na listo za parlament," pravi Juri. "S takim ravnanjem se odpira vprašanje prihodnosti stranke SD. Ali bo to stranka liberalnih nadzorov, ki bo dovolila različna mnenja, ali pa se bo spremenila v totalitarno partijo, ki se bo omejila na enoumje," meni nekdanji poslanec.

Jurij, ki se ponedeljkovega sestanka ne bo mogel udeležiti, pojasnil stranke o razlogih, zaradi katerih bi ga izključili, ni dobil.

Zaplet spet volitvami

"Nekoliko nenavadno je, da se med Ljubljano in Koprom ponovno zapleta pred volitvami, tokrat lokalnimi," pravi Juri. "Prvič se je to zgodilo pred evropskimi volitvami, ko je nosilec liste SD postal Igor Lukšič, evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš pa je bila uvrščena šele na tretje mesto. Na parlamentarnih volitvah je na predlog Ljubljane v Kopru kandidiral Dušan Keber, ki je dobil malo glasov, ker ga ljudje v Kopru ne poznajo. Zdaj se to dogaja tretjič," pravi Luka Juri, ki meni, da za temi potezami stoji glavni tajnik stranke Uroš Jauševec in po njegovem s tem dela "kardinalne napake."

"Jauševec je pokop te stranke!"

"Izključitev iz stranke SD sem pričakoval. Od vodstva stranke sem se že zdavnaj oddaljil. Na lokalnih volitvah bom tudi kandidiral na listi druge stranke. Me pa čudijo druga imena na seznamu za izključitev iz stranke," pravi Sebastjan Jeretič, ki bo s podporo Popovičeve stranke kandidiral za župana Pirana. "Majda Šuligoj je srce stranke že več desetletij in ji Uroš Jauševec ne seže do gležnjev. Jauševec je s svojimi potezami pokop te stranke," dodaja Jeretič.

Preblizu Popoviču

Poslanec SD Matjaž Han je glede postopkov izločitve dejal, da bo nadzorni svet stranke v roku 14 dni razpravljal o izključitvi nekaterih članov iz stranke. "Gre za to, da se nekatere člane, ki sodelujejo in evidentno delujejo v drugih strankah, enostavno izključi, ker je to normalno tudi v vseh drugih strankah," je pojasnil. Poimensko članov, ki bodo izključeni, ni želel omenjati, je pa bil o postopku seznanjen v četrtek na predsedstvu stranke.

Po poročanju časnika Delo je do izključitev privedlo dejstvo, da večina obalne SD domnevno preveč podpira Borisa Popoviča oziroma deluje proti politiki stranke. Jeretič, ki je pomembno prispeval v kampanji za premiersko mesto Boruta Pahorja in ključno za županovanje Petra Bossmana v Piranu, trenutno pa je zaposlen kot svetovalec za odnose z javnostjo pri Popoviču, je po poročanju Dela in Primorskih novic ocenil, da se pri takem delovanju tudi stranki SD kaže podobna usoda kot stranki SLS.

Zgrožen zaradi izključitve

Na seznamu so še nekdanji najtesnejši Bossmanov sodelavec in sedanji Popovičev svetovalec Ljubiša Mihajlović, Goran Ristić iz Pirana ter Gregor Veličkov, zdajšnji podpredsednik stranke Verjamem iz Nove Gorice.

Po poročanju Dela je predsednik koprskega odbora SD Angel Šav nad nekaterimi od teh izključitev zgrožen. Za Primorske novice pa je dejal, da ga je sram, da je član SD.

Iz stranke SD so medtem sporočili, da sta zahteve za izključitev v šestih primerih podali območni organizaciji SD Piran in Nova Gorica ter v štirih primerih član SD - v tem primeru je bila območna organizacija SD Koper pozvana, da oblikuje svoje mnenje do zahtevkov. Odločitev o izključitvi bo po razgovorih in glede na mnenje občinskih organizacij sprejel nadzorni odbor stranke. Po statutu stranke se člane izključi, če se včlanijo v drugo stranko, kandidirajo na drugi listi ali delujejo proti politiki stranke.

Komentarjev 8
  • mph 14:20 23.avgust 2014.

    Ah, kje so ti zlati časi te ne-demokracije v kateri smo čudovito živeli dolga desetletja. Zdaj imamo pa demokracijo in večina živi v bedi o kateri včasih niso mogli niti sanjat, da bo nekoč možno. No, tako je že bilo ...prikaži več nekoč prej, zdaj pa so desničarčki in neoliberalci prišli spet do oblasti. Edino upanje je, da bo nekoč v bodočnosti spet kakšna revolucija, da bomo lahko spet dihali normalno tudi običajni ljudje, ne samo kler in kapitalisti.

  • Tupamaros 08:02 23.avgust 2014.

    Luka bi lahko vedu, da partija ni demokratična že 70 let.

  • Johan Spohan 21:24 22.avgust 2014.

    Seronja napol pismeni Milanček