Zdravje > Aktualno
113 ogledov

Pri teh letih začnemo res uživati življenje

moški pes Profimedias
Srečno življenje se za večino začne šele po 40. letu, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Čeprav se pri štiridesetih letih že povečajo možnosti za razne zdravstvene tegobe, to očitno ne uniči sreče, ki je bolj značilna za to starostno obdobje. Po štiridesetem letu sodeč po raziskavi strokovnjakov z University of California San Diego School of Medicine nismo le bolj srečni, ampak je življenje v tem času tudi manj stresno. Za najbolj stresno obdobje so strokovnjaki označili obdobje med 20. in 30. letom. 

Po tridesetem letu je sreča sodeč po raziskavi iz leta v leto vse večja in se povečuje tudi po štiridesetem, petdesetem in šestdesetem letu.

Bolj modri in bolj prilagodljivi

V raziskavi so merili fizično zdravje ljudi, njihove kongnitivne sposobnosti in druge dejavnike povezane z duševnim zdravjem in stopnjo zadovoljstva. Sodelovalo je 1.546 moških in žensk v starosti od 21 do 100 let. Udeleženci pa so bili izbrani povsem naključno. 

Izkazalo se je, da so bili starejši ljudje v raziskavi kljub raznim zdravstvenim tegobam bolj srečni in pod manjšim stresom.

Ena od hipotez, zakaj je temu tako je, da se s starostjo povečuje modrost. Zato so starejši ljudje bolj spretni pri prilagajanju, bolj čustveno stabilni in pod manjšim stresom.  

Komentarjev 2
  • Gr8_1 14:30 01.september 2016.

    To praviš ti. Takrat se življenje šele začne.

  • Papaja Popi 18:46 28.avgust 2016.

    Malo morgen.Če do 40 leta nisi užival , potem ti tudi ni treba začeti.