Slovenija
14 ogledov

DZ potrdil Dragonjo, Trop Skazo in Žmavca za ministre

Metod Dragonja Saša Despot
Kandidati za ministre uspešno skozi sito Državnega zbora.

Poslanci in poslanke so z 49 glasovi za in 18 proti potrdili Metoda Dragonjo za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Alenko Trop Skaza za ministrico za zdravje in Gorazda Žmavca za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Vsi trije ministri so v DZ že zaprisegli.

Trop Skaza: Potem pa veselo na delo

Novoimenovana ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je po potrditvi v DZ dejala, da je glede vodenja ministrstva optimistična, saj da je to v njeni naravi. Posle na ministrstvu bo prevzela v torek, "potem pa veselo na delo", je dejala.

Tudi nekatere koalicijske stranke so se sicer obregnile ob njeno razpravo na matičnem odboru DZ o uvedbi novih dajatev na področju zdravstva, a je Trop Skaza danes dejala, da je bilo to le razmišljanje po vzoru izkušenj nekaterih sosednjih držav, ki so se srečevale s podobno situacijo oz. pomanjkanjem denarja za zdravstvo. "Seveda brez dogovora med koalicijskimi partnericami in širšo družbeno skupnostjo ne gre. Konsenz pa pokazal, v katero smer bomo šli pri iskanju morebitnih dodatnih finančnih sredstev," je dejala.

Ob tem je znova napovedala boj proti korupciji v zdravstvu. "Boj proti korupciji pomeni tudi več sredstev v zdravstveni blagajni, ne glede na to, kako bomo reševali finančno situacijo blagajne," je pojasnila.

Trop Skaza bo zdravstveni resor prevzela potem, ko je konec novembra s položaja ministra za zdravje odstopil Tomaž Gantar. Kot razlog za odstop je navedel nezmožnost koalicije za dogovor o zdravstveni reformi. Začasno je ta resor od takrat vodil zunanji minister in prvak Desus Karl Erjavec. Trop Skaza pa je ministrica iz vrst PS v tej vladi.

Dragonja: Prizadeval si bom za preboj 

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je bil po imenovanju v DZ redkobeseden. Ob nekaterih svarilih, da v vladi ne bo mogel izpolniti zadanega, priznava, da se je v vladi treba vedno usklajevati. A si bo prizadeval za to, da bodo v glavnih programskih usmeritvah naredili preboj, je zagotovil v izjavi novinarjem.

Dragonja bo na mestu ministra za gospodarstvo nadomestil Stanka Stepišnika, potem ko je ta novembra odstopil zaradi subvencij, ki jih je ministrstvo za gospodarstvo dodelilo podjetju Emo Orodjarna. Podjetje je namreč v solasti Stepišnika. Ta resor je nato začasno vodil minister za finance Uroš Čufer.

Žmavc: To je lahko čudno, a tudi praktično 

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc bo najprej poskusil oceniti kadrovske razmere na svojem resorju, nato pa bo na osnovi že postavljene strategije nadaljeval "kontinuiteto dela tega ministrstva", je dejal v izjavi novinarjem. Njegova prednostna naloga bo gospodarsko sodelovanje, zlasti s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Za nadaljnje aktivnosti na tem resorju je namreč po njegovem mnenju pomembna koordinacija z gospodarskim, pa tudi zunanjim ministrstvom, ki ga vodi prvak Desus Karl Erjavec.

Žmavc bo na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Tino Komel iz vrst PS, ki mora nazaj v poslanske klopi zavoljo koalicijske računice, po kateri je ta resor prevzel Desus.

Na očitke, da je Desus z današnjim dnem prevzel oba zunanja resorja, je Žmavc odgovoril, da je ta situacija lahko čudna, a tudi dosti praktična, saj da bodo lahko konkretno sodelovali. Njihovim aktivnostim bodo operativna podpora lahko zlasti diplomatsko-konzularna predstavništva, je dodal.

"Obrat na bolje"

Premierka Alenka Bratušek je pred potrditvijo povedala, da je za predlagane kandidate za ministre prepričana, da so prave besede zanje: preobrat na bolje. Na vseh teh resorjih je po njenem mnenju ta obrat pričakovan, možen in nujen.

Komentarjev 4
  • m.c 20:12 24.februar 2014.

    NJ SE VSAK MAL ZAMISLE KAJ JE PRIPRAVLJEN NAREDIT DA BO ŠLO NA BOLJŠE NE DA SAM GOVORIMO U NEDOGLED. če ste se pripravljeni borit za svojo prihodnos mamo šanse, če se niste pripravljeni borit pol pa z vsem spoštovanjem ...prikaži večm zaprite svoj klun pa pejte delat za drubiž

  • m.c 19:55 24.februar 2014.

    mel smo šanse in to lepe. sam enkrat bi mogl pokazat da nm ni vseno za SLOVENIJO, da nm ni vseno za narod, za naslednje generacije, da smo hvaležni našim prednikom zato kar so nm izboril. PA NISMO NARDIL NČ, ...prikaži več VEČINA NARODA SE JE BUNILO KAJ DELAJO NAŠI POLITIKI, KO JE BLO PA TREBA NA GLAS POVEDAT JIT NA ULCE SMO BLI PA VSE DRUGO SAM LJUDJE NE. POKRADL SO NM DRŽAVO

  • Avatar čavez
    čavez 19:06 24.februar 2014.

    "Kandidati za ministre so preobrat na boljše plenjenje prebivalstva.