Avto
174 ogledov

Pričakujte divjad tudi na avtocesti!

DARS Saša Despot
V času dolgih noči vozniki lahko še pogosteje naletijo na divjad, ki si išče hrano. Tudi na avtocesti. Trki ob živali na štiripasovnicah so pogostejši, kot bi si mislili.

Na eni izmed radijskih postaj so v četrtek zjutraj objavili opozorilo naključnega mimovozečega voznika, da naj bi se na primorski avtocesti pri Postojni ob robu vozišča nahajali srni, ki da tam ližeta sol za posipanje. 

Na Darsu so za zurnal24.si pojasnili, da o dogodku niso bili obveščeni niti vzdrževalci iz Darsove postojnske baze niti Prometno-informacijski center. Vseeno pa dogodek ne bi bil tako nenavaden, saj pri Darsu kar na približno vsake tri dni zabeležijo povoženje živali na avtocesti. Trki pri visokih hitrostih pa so lahko zelo nevarni za ljudi.

"V letu 2015 smo beležili 151 primerov naletov na živali, v letošnjem letu do danes pa 122 primerov," je pojasnil Marjan Koler iz Darsa. Kot dodaja, zimski čas sicer ne vpliva na pogostejši pojav divjadi na avtocesti. Na Darsu pravijo, da žival na cestišče zaide predvsem prek dovozov, ki jih ni mogoče hermetično zapreti. Vzdrževalci na drugi strani intenzivno pregledujejo in sproti popravljajo morebitne poškodovane ograje, še posebej na področju postojnskega, kjer je pred slabima dvema letoma veliko škode povzročil žled. 

Nujen je zapisnik o prometni nesreči

Kako naj postopa voznik, ki je na avtocesti doživel trk z živaljo? Voznik "mora najprej varno in na primernem mestu ustaviti svoje vozilo, si obleči odsevni brezrokavnik in zavarovati vozilo. Potem poliče policijo (na številko 113) oziroma naš prometnoinformacijski center – PIC (telefonska številka 1970) in pove, kaj se mu je zgodilo ter točno lokacijo dogodka," našteje Koler. 

"Lahko pokliče tudi s stebrička 'klic v sili'. Počakati mora na prihod policije in vzdrževalcev pristojne avtocestne vzdrževalne baze, ki mu napišejo Zapisnik o nesreči na avtocesti in nudijo pomoč (zavarovanje vozila) do prihoda vlečne službe, če je potrebna."

Nato sledi postopek za poplačilo škode. "Oškodovanec na podlagi Zapisnika o nesreči na avtocesti v nadaljevanju prijavi škodni primer na Zavarovalnici Triglav, kjer ima družba DARS sklenjeno zavarovanje iz naslova splošne odgovornosti." Zavarovalnica sicer okoliščine vsakega primera natančno razišče in med drugim ugotavlja, ali je bilo na odseku izvedeno redno vzdrževanje. "Večina zahtevkov, v katerih je povzročitelj škode divjad, je [za lastnika vozila, op. a.] pozitivno rešenih," zagotavljajo pri Darsu.   

Odškodnina je odvisna od ocenitve škode, ki jo opravi cenilec na zavarovalnici, pri tem pa upošteva starost vozila, poškodbe … So pa pri Darsu lani z zavarovalne police na račun trkov z živalmi plačali kar 260.000 evrov škode, letos pa doslej 202.000 evrov. To pomeni, da posamezni primer v povprečju zavarovalnico stane okoli 1.700 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.