Slovenija
32 ogledov

Zalivalo kleti, sprožalo plazove

Naliv scutterstock
Zaradi soparnega vročega vrema so Slovenijo zajela lokalna neurja z močnejšimi nalivi, vetrom in točo. Meteorne padavine so zalile številne stavbe. Ponoči bo Dravinja poplavljala na območju vsakoletnih poplav.

V popoldanskih urah so nad Slovenijo nastale nevihtne celice z visokimi radarskimi odbojnostmi, ki so nakazovali na možnost pojava vremenske ujme - nalivi, veter, toča. "Celice se pomikajo od juga proti severu. Verjetnost za nastanek neurij po celotni državi bo popoldne in zvečer še visoka," so pojasnili na agenciji za okolje, kjer so izdali tudi najnižje - rumeno - opozorilo za vso Slovenijo, ki velja tudi v nedeljo.

Zalivalo kleti, ponoči naj bi poplavila Dravinja

Neurja so divjala predvsem na jugovzhodu in jugozahodu Slovenije. Gasilci so tako morali črpati vodo na območjih Zasavja, Podravja in Posavja.

Po podatkih Agencije RS za okolje je reka Dravinja v Vidmu presegla opozorilni vodostaj. Ponoči bo Dravinja v srednjem in spodnjem toku poplavljala na območju vsakoletnih poplav. V prvem delu noči lahko ob močnih krajevnih nalivih v večjem delu države še vedno hitro porastejo in se razlijejo manjši vodotoki.

Številne nevšečnosti v prometu

Močne nevihte in plohe, tudi toča, so ovirale tudi promet. V občini Brežice, naselju Laze, je zemeljski plaz zasul cestišče. Strela je udarila v železniško infrastrukturo v Sevnici ter tudi v predor Golo Rebro. Zaradi odprave tehničnih težav je bil zaprt vozni pas v smeri Ljubljane.

Na spodnji animacije agencije za okolje, si lahko ogledate verjetnost toče. Barve označujejo verjetnost, da se ob prikazanem času na obarvanih območjih pojavlja toča (zelena - zelo majhna, rumena - zaznavna, oranžna - srednja, rdeča - velika).

Nevihte in plohe tudi še prihodnje dni

Tudi jutri bo spremenljivo oblačno. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč na ponedeljek. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 26 do 30 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami. Proti večeru se bo pričelo jasniti. Hladneje bo, na Primorskem bo zapihala šibka burja. V torek zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo prevladovalo sončno vreme. Spet bo nekoliko topleje.

Komentarjev 5
  • primoz.g 18:03 25.junij 2016.

    če pr vas ni še ne pomeni da je drugja stanje enako, vreme je k borza oz slabš, ne da se z gotovostjo napovedat

  • dezurni 16:56 25.junij 2016.

    Očitno imate srečo. :) Je pa sicer vseskozi govora o lokalnih(!) neurjih.

  • Dare Dado 16:53 25.junij 2016.

    pri nas niti kaplje dežja, sam par oblakov, nesposobni