Svet
17 ogledov

Pridelovanje GSO bomo lahko zavrnili

Protest v Zagrebu Sjeme uništenja/Seed of destruction (FB)
Članice Evropske unije bodo lahko samostojno odločale o omejitvah ali prepovedi pridelave gensko spremenjenih organizmov, tudi, če bo ta dovoljena na evropski ravni.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil nova pravila za gensko spremenjene organizme (GSO), ki članicam EU omogočajo omejitev ali prepoved pridelave gensko obdelanih poljščin na svojem ozemlju, tudi če je ta dovoljena na evropski ravni. Prepoved je mogoča ne le iz zdravstvenih in okoljskih, temveč tudi iz socioekonomskih razlogov.

Pridelava gensko spremenjenih poljščin je že petnajst let predmet vroče polemike v EU. Nova zakonodaja, ki jo je Evropska komisija predlagala leta 2010, bo po štirih letih težavnih pogajanj začela veljati spomladi letos.

V devetih članicah GSO popolnoma prepovedan

V EU se prideluje le ena vrsta gensko spremenjenega proizvoda - Monsantova koruza MON810, in to v glavnem v Španiji. Drugi gensko spremenjeni proizvod, za katerega je EU dovolila pridelavo v letu 2010, je bil krompir amflora, ki pa so ga nato umaknili s trga.

Devet članic Unije je že popolnoma prepovedalo pridelavo edinega dovoljenega gensko spremenjenega proizvoda v EU, Monsantove koruze MON810. To so Avstrija, Bolgarija, Francija, Grčija, Italija, Luksemburg, Madžarska, Nemčija in Poljska.

Nova pravila vključujejo seznam razlogov, iz katerih lahko članice omejijo ali prepovedo pridelavo gensko spremenjenih poljščin. To so okoljski in socioekonomski razlogi, raba zemljišč, urbanistično načrtovanje in cilji kmetijske politike.

Kompromis določa, da bodo morale vse članice dovoliti tranzit GSO čez svoje ozemlje, a uporabnice bodo morale zagotoviti, da ne okužijo drugih proizvodov, zlasti v sosednjih državah. Poleg tega vključuje klavzulo o pregledu direktive po štirih letih.

Z novimi pravili do enostavnejše odobritve

Namen novih evropskih pravil je poenostaviti proces odobritve GSO, saj sedanji ne deluje. Članice, ki jim nasprotujejo, namreč vztrajno blokirajo odobritev teh organizmov na evropski ravni.

V okoljevarstveni organizaciji Friends of the Earth Europe menijo, da je to korak v pravo smer. "To je še en žebelj v krsto gensko spremenjenih poljščin," so poudarili ter vse članice EU pozvali, naj takoj prepovedo vse gensko spremenjene poljščine.

Komentarjev 1
  • puys 09:42 14.januar 2015.

    Banda politična, ste popustili pritiskom amerov spet ?? Naj svoj drek kr pri sebi gojijo.