Zdravje > Intima
88 ogledov

Poglejte v nebo, morda jih boste videli ...

Meteorski dež Perzeidov EPA
Ponujamo vam odlično idejo, kje in kako lahko na romantičen način preživite noč iz srede na četrtek. Ne bo vam žal.

Ste že slišali za Perzeide? Gre za delce vesoljskega prahu, ki priletijo v Zemljino atmosfero s hitrostjo okoli 59 kilometrov na sekundo.

Meteorski roj perzeidov se pojavlja v avgustu, saj Zemlja v tem času vsako leto prečka tirnico kometa Swift Tuffle. Ta pušča za seboj veliko drobcev in skal, ki med vstopom v našo atmosfero zaradi trenja z ozračjem zažarijo in zgorijo. To je idealen čas za popoln nočni zmenek. 

Sledi vidne tudi nekaj minut

Ob pogledu na meteorski dež perzeidov smo vedno znova navdušeni, saj od vseh podobnih pojavov zagotavlja največjo gostoto svetlih meteorjev. Najsvetlejši v našem ozračju pustijo celo sledi, ki so na temnem nebu vidne tudi po nekaj minut.

Meteorski roj perzeidov je letos aktiven že od 12. julija, občudovali pa ga bomo lahko do 26. avgusta. Nikar pa ne zamudite maksimum roja, ki bo v noči na četrtek iz 12. na 13. avgust.

Da jih boste lahko najbolje videli, naj bo vaš prostor za opazovanje daleč stran od luči. Pripravite si udobno ležišče, saj jih boste bolje opazovali v ležečem kot sedečem položaju. Vrhunec je predviden za ure tik pred vzhodom sonca, a so padajoče zvezde vidne že kmalu po polnoči.

Bodite potrpežljivi, saj bodo vaše oči morda potrebovale tudi pol ure, da se bodo privadile temi in bodo bolje videle meteorski dež. Pri opazovanju perzeidov vam teleskop ne bo v pomoč, saj je potrebno zajeti celotno nebo. Ne morete se osredotočiti na določeno točko na nebu, saj obstaja verjetnost, da tako ne boste tako videli ničesar. Strokovnjaki pravijo, da lahko s prostim očesom vidimo v eni uri nekje do sto meteorjev. Če boste noč preživeli v prijetni družbi, bo doživetje še lepše.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • h3o 21:30 11.avgust 2015.

    želim si, da pade meteorit na ljubljansko đamijo, haha