Vizita za živali
10 ogledov

"Prihaja do nenapovedanega prevzema Obalnega zavetišča"

Zavetisce, pes Profimedias
Koprski svetniki so že maja sprejeli spremembo odloka, ki bi Koprski Komunali omogočil upravljanje zavetišča brez razpisa. V petek pa so trije župani prekinili pogodbo z zavetiščem, kot razlog navajajo ugotovitve inšpekcijskega nadzora.

“Ja, to se res dogaja. Župani so podpisali prekinitev pogodbe,” nam je potrdila predsednica Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) Andreja Bogataj Krivec. Prejeli smo namreč sporočilo s strani ODPMŽ, da prihaja do nenapovedanega prevzema Obalnega zavetišča za zapuščene živali s strani Komunale Koper, ki jo vodi Gašpar Gašpar Mišič.

“To so naši psi, mi jih ne damo,” pravi predsednica in dodaja, da ne gredo nikamor, da zavetišča ne bodo zapustili. Občane zato prosi za podporo, ki jim jo lahko pridejo izkazati danes v zavetišče v Svetem Antonu.  

Nov inšpekcijski nadzor

Koprski župan Boris Popovič, izolski župan Igor Kolenc in piranski župan Peter Bossman so razdrli pogodbo z ODPMŽ, za začasnega upravljalca pa so določili Komunalo Koper. Iz Mestne občine Koper pojasnjujejo, da so se za tako hiter ukrep odločili na podlagi zadnjega inšpekcijskega nadzora v prejšnjem tednu, ki je odkril nepravilnosti in privedel do odločbe Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, po kateri upravljalec zavetišča ne sme več sprejemati novih živali. Te, ki jih v zavetišču imajo, pa morajo oddati v roku 30-ih dni.

Andreja Bogataj Krivec ni vedela, da želijo izvesti primopredajo že v petek. “Za vse skupaj sem izvedela pol ure prej, preden se je začelo dogajati. Najbrž so me obvestili istočasno kot medije,” pravi.

Želeli spremeniti odlok

Kot smo pisali, so koprski svetniki konec maja na seji mestnega sveta sprejeli spremembo odloka o zagotavljanju javne službe na področju živali. S spremembo odloka bi namreč s prvem julijem 2015 upravljanje obalnega zavetišča brez razpisa oddale Komunali Koper. Čakali pa so še na potrditev odloka s strani ostalih občin, ki so solastnice zavetišča.

V ODPMŽ so zato šli v akcijo in zbrali več kot 10.000 podpisov podpore. Napovedali so, da bodo v občinah, kjer bo odlok sprejet, šli na referendum. "Naj odločijo ljudje. Demokratično in prav je tako. Zavetišče ni last župana ni last peščice svetnikov, je last vseh nas, občank in občanov," so bili tedaj jasni. Pojasnili so, da se je sprememba razpisa dogajala v tajnosti, zanjo pa so izvedeli neuradno v sredi maja. Prepričani so, da gre za veterinarski lobi, ki ga vodita z roko v roki Komunala Koper in Veterina Koper. 

Preberite še: 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.