Slovenija
25 ogledov

Prihaja Googlov supertelefon

Google moto x Wikimedia
Google napoveduje telefon, ki bo vsak trenutek nadzoroval uporabnika in se mu prilagajal, preizkušajo pa tudi tehnologijo elektronskih tatujev ali celo pravcatih tablet, s katerim bi uporabniki lahko za vselej pozabili na vnašanje gesel.

Že vse od prevzema Motorole s strani internetnega velikana se postavljajo vprašanja, kaj bo Google storil z nekdaj eno najprodornejših družb s področja mobilne telefonije. 

Odgovor bo morda znan že oktobra, saj so v Kaliforniji potrdili, da bo Motorola takrat predstavila pametni telefon, ki da bo sposoben preseči tako Appleov iphone kot Samsungov galaxy S IV. Telefon je za zdaj znan pod imenom moto X, njegova "ubijalska" tehnologija pa bo zmožnost kontekstualnega prilagajanja uporabnikovim potrebam.

S pomočjo senzorjev naj bi namreč prepoznal, kaj trenutno počenja njegov lastnik. Ko se bo denimo peljal po avtocesti, bo telefon to zaznal in se avtomatsko prestavil v način za delovanje v avtomobilu. Tako bo takrat podprt precej hitrejši zagon kamere oz. fotoaparata, ne bo pa dovolil pošiljanja SMS-ov. Vnaprej se bo tudi pripravil na delovanje, ko bo začutil, da ga lastnik jemlje iz žepa. Z različnimi tehnikami bo tudi znal inteligentno uporabljati energijo za čim daljšo avtonomnost baterije, napovedujejo pri Motoroli. V podrobnosti pa na konferenci D11, na kateri se te dni druži svetovna tehnološka smetana, odgovorni niso šli.

Med pomembnejšimi lastnostmi telefona poleg OLED zaslona in dveh procesorjev, ki bosta seveda poganjala android operacijski sistem, bo tudi dejstvo, da naj bi bil precej cenejši od obeh tekmecev. Kot je namreč dejal šef Motorole Denis Woodside, Apple vsak iphone proda z več kot 50-odstotno maržo. "Takšne marže na dolgi rok ne bodo vzdržale," je Woodside napovedal padec cen doslej najpametnejših med pametnimi.

Poješ tabletko in že se ključavnice odprejo

Med tehnologijami, ki naj bi se v prihodnje obširno uveljavile, bo tudi tako imenovani elektronski pečat, ki izvira iz vojaških krogov. Gre za nekakšen tatu, ki ga bo uporabnik nosil na roki ali kje drugje, mikrovezje pa bo komuniciralo s prenosno pametno napravo tako, da bo identificiralo uporabnika in odpravljala potrebo po kakršnemkoli vnašanju gesel med uporabo. 

Še bolj nora ideja pa se sliši možnost digitalne tabletke - čipa, katerega baterijo poganja želodčna kislina, tableta pa oddaja poseben signal, prek katerega pametna naprava lahko prepozna uporabnika. Takšno tabletko bi moral uporabnik jemati vsak dan. Seveda je to še zelo eksperimentalna tehnologija, ki v prodaji še ne bo prav kmalu, čeprav že ima prva dovoljenja ameriških in evropskih regulatorjev.

Da bo tehnologija identificiranja v prihodnje zelo pomembna, ni naključje. Raziskave kažejo, da uporabnike zelo moti potreba po stalnem vnašanju gesel in kod med uporabo pametnih naprav. Prav tako so današnje naprave zelo ranljive na krajo identitete.

Komentarjev 3
  • ghz891 06:00 01.junij 2013.

    Tehnologijo lahko za "dobro" ali "slabo" uporabiš, verjetno imata še oba pola različni interpretaciji...

  • anze40 22:25 31.maj 2013.

    Si pozabu tableto pogoltnit?

  • nejansizmu 21:41 31.maj 2013.

    Orwel - 1984.