Svet
25 ogledov

EU za Monsanto, ne za ljudi

Žurnal24 main
V Sloveniji je ne bi uporabljali za krmo. Največ spremenjene je soje.

Morebitna odobritev SmartStax koruze pomeni predvsem, da Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) in Evropska komisija (EK) ne skrbita v prvi vrsti za zdravje državljanov EU, saj popuščata pritisku ZDA, ki uveljavjajo voljo svojih multinacionalk,” je prepričana Anamarija Slabe, inženirka kmetijstva z Inštituta za trajnostni razvoj. Evropska komisija utegne namreč ameriškemu proizvajalcu Monsanto dovoliti uvoz te gensko spremenjene koruze na trg EU.

Slovenija proti

“V Bruslju je že dvakrat potekalo glasovanje glede tega in Slovenija je bila obakrat proti,” pojasnjuje minister za kmetijstvo Dejan Židan. Ker ni bilo večine za ali proti, je odločitev v pristojnosti EK, njej pa svetuje EFSA, ki bo uvoz podprla, kar čudi tudi ministra Židana.

SmartStax koruze, ki jo bo Monsanto morda lahko uvažal, sicer še vedno ne bo dovoljeno gojiti v EU, poudarja minister Židan. Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije meni, da morebitno novo dovoljenje Monsanto ne bo spremenilo slike prisotnosti gensko spremenjenih organizmov (GSO) v EU. V EU je namreč že zdaj dovoljeno gojenje ene vrste gensko spremenjene koruze MON810, a po besedah ministra Židana se ta pri nas ne uporablja za krmo živine, saj večino koruzne krme pridelamo sami ali pa jo pripeljemo z Madžarske, kjer je prav tako prepovedana. “V sedmih državah je tudi gojenje MON810 prepovedano, gojijo jo le v Španiji, na Portugalskem, Češkem in Slovaškem. Površine pa so majhne,” pa pojasnjuje Slabetova.

Nekaj GSO je na krožnikih

Za uporabo v krmi ali prehrani pa je v EU in Sloveniji dovoljenih več GSO. Tako je kar 80 odstotkov soje v Evropi gensko spremenjene, ta se uporablja za krmo, meso teh živali pa na policah ni posebej označeno. Slabetova poudarja še, da živil z oznako “vsebuje GSO” (če vsebuje nad 0,9 odstotka GSO) tako rekoč ni v trgovinah; so pa živila z manj kot 0,9% GSO (npr. taka s sojinim lecitinom, koruznim škrobom in podobna).

Komentarjev 3
  • majdas 17:12 20.avgust 2013.

    Zgrožena sem, če se bo to mirno dopustilo. Ta družba (Monsanto) bo na koncu ob enormnih (svojih) dobičkih svet pahnila v revščino, lahkoto in bolezen ...Ali imamo res že tako zamegljene možgane, da pride 20.000 ljudi v Ljubljano zaradi ...prikaži veči JJ, zaradi tega pa tudi veterček ne pihne ... ?

  • crvit 14:31 20.avgust 2013.

    Amerikaneri mejte vi svojo gensko spremenjeno koruzo kr lepo pr vas in ne posiljujte drugega sveta kaj mora sejat in kaj jest,ma itak pr nas pa kakor bo reka nemčija in bruselj tako bo zato ker se naši lopovski politiki ne znajo odločat.

  • Darko 14:29 20.avgust 2013.

    Sej ne morem verjet, po ravnih kumarah še gensko spremenjeno koruzo, pri tem, da se ne ve kakšene posledice ima na človeka. BUTALE