Slovenija
66 ogledov

Prihodnji konec tedna nizka meja sneženja

Oblaki bodo zakrili sonce Shutterstock
S temperaturami, ki na Grenlandiji že zdaj dosegajo 10 stopinj Celzija, se je začelo taljenje kake desetine ledene površine na tem otoku. Do sicer vsakoletnega pojava tako prihaja kak mesec prekmalu. April toplejši od povprečja tudi pri nas, a meseca še ni konec. Za prihodnji teden vremenoslovci omenjajo celo nizko mejo sneženja.

"Povprečna temperatura zraka v prvi tretjini je bila pomembno višja od dolgoletnega povprečja, z izjemo Portoroža je bila med nekaj najvišjimi od sredine minulega stoletja," poroča Agencija RS za okolje. Padavin je bilo na prikazanih postajah opazno manj kot v dolgoletnem povprečju.

Ta konec tedna si še lahko obetamo toplo vreme, za prihodnji konec tedna pa vremenoslovci omenjajo celo nizko mejo sneženja. Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, dnevne temperature bodo od 20 do 24 stopinj Celzija. V ponedeljek bo v južni polovici Slovenije še razmeroma sončno in toplo, sicer pa bo od severa oblačnost naraščala. V noči na torek bo dež zajel večji del države in do jutra večinoma ponehal. V torek bo sprva še precej oblačno, čez dan pa se bo delno razjasnilo.

V sredo in četrtek, napoveduje Arso, bo po Sloveniji precej jasno. V petek bo oblačnost naraščala, a omembe vrednih padavin še ne bo. "Ob koncu tedna kaže na deževje z ohladitvijo in nizko mejo sneženja. Tudi začetek novega tedna še ne bo prinesel znatne otoplitve," še omenja Arso v 5 do 10-dnevni napovedi vremena.

Rekordni april na Grenlandiji pospešil taljenje ledu

April je sicer rekordno topel na Grenlandiji, kjer običajno najbolj zgodnje taljenje ledu opazijo šele po 5. maju, poroča danski Inštitut za meteorologijo. Letos so ta pojav zabeležili že mesec prej. Prehitro taljenje je posledica vremenskih front, ki na Grenlandijo prinašajo topli zrak in dež z Atlantskega oceana, južno od Arktike.

Grenlandija AFP | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Meteorološki podatki, ki datirajo vse do leta 1873 kažejo, da so temperature na tem otoku v letošnjem aprilu rekordno visoke. "To bi moral biti topli dan v juniju, ne v aprilu," za New Scientist poudarja danska geološka služba.

Ledeni pokrov na Grenlandiji je visok tudi do treh kilometrov; v kolikor bi se stopil, bi lahko gladino svetovnih morij vzdignil za šest metrov. Taljenje letu v poletnih mesecih je na Grenlandiji konstantno v porastu, opažajo po podatki natančnih merjenj, ki so jih uvedli v 70-tih letih prejšnjega stoletja.

Območje Arktike je bilo tudi v zadnji zimi toplejše, kot je to običajno; ledena površina Arktike, izmerjena 24. marca, je bila najmanjša, odkar obstajajo meritve. Nazadnje so izjemno leto na Grenlandiji zabeležili leta 2010. Taljenje leduse je takrat vendarle začelo šele konec aprila in ne že v začetku, kot znanstveniki opažajo letos. Leta 2010 so poletne temperature za 3 stopinje Celzija presegale povprečje, prebivalci glavnega mesta pa so doživeli najtoplejšo pomlad in poletje odkar so pričeli z merjenji temperature v letu 1873.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.