Slovenija
26 ogledov

"Prihodnost Slovenije v rokah državljanov"

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Bratuškova ponovila, da protikrizni ukrepi niso namenjeni prepričevanju Bruslja, ampak slovenskim državljanom samim.

Med nagovorom na 70. spominskem srečanju prvega kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze se premierka Alenka Bratušek ni izognila aktualnim temam.

Med drugim je dejala, da gre tudi v časih gospodarske in socialne krize po njenem mnenju za upor proti uveljavljanju moči enih družbenih skupin nad drugimi, hkrati pa grozi predvsem poglabljanje socialnih razlik, utemeljenih na ekonomskih dejavnikih. A na te v Sloveniji ne smejo pristati, je poudarila.

Večkrat je opozorila, da protikrizni ukrepi niso namenjeni prepričevanju Bruslja, temveč slovenskim državljanom samim. "Z njimi Slovenija izkazuje, da je njena prihodnost v rokah njenih državljanov." Z njimi pa se tudi ne lotevajo gospodarske in socialne krize kot nekaj abstraktnega in nedoločenega, temveč kot povsem določenega in časovno omejenega problema, je dodala.

V najboljši verziji sveta

Slovenija to počne zaradi sebe same in zato, "da bodo njeni prebivalci živeli v svetu, ki bo najboljša verzija od možnih svetov". Njeno merilo pa ne bodo zgolj ekonomski kazalci, ampak položaj najbolj ranljivih družbenih skupin. Hkrati pa dostop državljanov do tistih dobrin, ki so in morajo ostati javne, ki pomenijo zmožnost uresničitve njihovih individualnih potencialov in od katerih je odvisna skupna usoda vseh, je nadaljevala.

Slovenija ima ob današnjem jubileju priložnost, da se spomni in opomni na svoj izjemen zgodovinski in kulturni kapital, ki naj bo netivo njenim naporom, je še menila Bratuškova.

Komentarjev 23
  • privat 08:57 16.oktober 2013.

    vseeno...ni hujega režima kakor v samozvani repi od srbije. Tam vlada neodebilni desni exstremni fašizem..Pogoj v sprejetje v tamkašnji parlamen ali vlado je po mojem prepričanju biti morilec in posiljevalec drugih narodov in narodnosti ali samo drugačnega prepričanja..No lahko se ...prikaži več pa tudi motim...lahko je še dosti huje..Pri nas je vsaj pogoj ravbar ,malo lažnivec.....in ne morilec ali posiljevalec! Take pa neverjamem da bi naši jih politiki sprejeli. No vedno obstaja bojazen za sodelovanje z tako drugačnimi.

  • privat 08:47 16.oktober 2013.

    ja spoštovana visoka lejdy...pol zmanšej število občin,reducirej zaposlene v državnih službah ,vzami kredite in omogoči malim ljudem da širijo gospodarstvo,izobražuj policiste v ljudem prijazne ljudi...ne pa onemogočaj malim privatnikom dihati,prestraševanje malih ljudi,uničevanje družin in otrok,jemanje pravic penzionistom,ustvarjanje SS enot samo ...prikaži več za nadzor malih ljudi...halooo lejdy ti vse narobe delaš!!!!

  • gina 10:58 14.oktober 2013.

    A ti res misliš, da lahko nekdo v štirih letih pokrade in bankrotira državo enako, kot tvoji izvoljenci v 20?!! Ja si pa res bebec!