Šport > Nogomet
32 ogledov

Kakor (puščavski) vihar: Alžirci do maščevanja za SP

Iličić Djabbou Alžirija Slovenija prijateljska tekma Alžir Blida
1/9
Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je izgubila prvo tekmo v novem koledarskem letu. Od varovancev Srečka Katanca so bili v Blidi prepričljivo boljši Alžirci, ki so Slovence, krvnike s SP 2010, omejili zgolj na poskuse z razdalje (2:0).

Nekaj manj kot štiri leta po zmenku v Polokwaneju, kjer je Slovenija prvič v zgodovini svetovnih prvenstev dosegla zmago in sanjsko začela turnir v Južni Afriki, je Alžirija dočakala priložnost za revanšo. Na polnem domačem stadionu 5. julija 1962, datum razglasitve neodvisnosti od Francije, je Srečko Katanec proti staremu znancu z jugoslovanskih zelenic Vahidu Halilhodžiću na zelenico poslal izjemno napadalno enajsterico.

V konici napada je začel Roman Bezjak, ki so ga podpirali Josip Iličić, Andraž Kirm in Kevin Kampl, v zvezni vrsti pa je prostor ob Jasminu Kurtiću dobil Rene Krhin. Kot je bilo napovedano je začetni udarec izvedel mitski brazilski napadalec Pelé, ki ga je v Alžir pripeljala slovita znamka brezalkoholnih pijač.

Cesarju trepljaj, Kamplu podaja "O Reija"

Pelé, morda najboljši nogometaš vseh časov, je na sredini igrišča segel v roko slovenskemu kapetanu Boštjanu Cesarju, ga prijateljsko potrepljal po rami in od člana Chieva v dar dobil belo cvetlico. Ko je izvedel začetni udarec, je žogo (morda tudi s pogledom v prihodnost) podal točno v noge slovenskemu biseru Kamplu, ki ga je ob odhodu z zelenice prav tako toplo pozdravil.

Navihani domači privrženci so z glasnimi vzkliki "olé" nagradili vsako uspešno podajo svojih ljubljencev v prvih minutah. Po prvih izmenjavah je moral Samir Handanović prvič reseneje posredovati, ko je poskus njegovega klubskega kolega Saphirja Taiderja končal v kotu, je vratar Interja dobro izbil podajo v sredino, nato pa tudi dobro ustavil poskus z roba kazenskega prostora.

Prvi "čudež" Handanovića

Po 15 minutah pravih priložnosti na severu Afrike ni bilo, prav ob izteku 15. minute pa se je Alžircem ponudila "smrtna" priložnost, ko je Islam Slimani po lepi akciji ostal povsem sam na desni strani in prišel pred Handanovića, ki pa mu je strel iz oči v oči ubranil. Blizu je bil šest minut kasneje tudi Taider, ki je po prekršku Kirma na robu kazenskega prostora prosti strel poslal prek vrat starega znanca Handanovića.

Taider Kurtić Alžirija Slovenija prijateljska tekma Alžir Blida | Avtor: Reuters Reuters
V ne preveč navdušujočem prvem polčasu je imel Mišo Brečko po pol ure igre lepo priložnost za matno podajo v sredino, a je žogo še pred slovenskimi napadalci ujel vratar Mohamed Zemmamouche. Slovenska klop je skočila na noge le nekaj sekund kasneje, ko je Kampl po lepi podaji Iličića padel v kazenskem prostoru ob ostrem staru kapetana Madjida Bougherre, a kamerunski sodnik Neant Alioum ni reagiral.

Kisel odhod v slačilnice

Tako kot ni v 35. minuti reagirala v prvem polčasu ne preveč prepričljiva slovenska obramba, za hrbet kateri se je po podaji s strani prikradel dinamovec El Arbi Soudani, a v skoku streljal visoko preko gola Handanovića. Udeleženci letošnjega svetovnega nogometnega plesa v Braziliji, kjer se bodo pomerili z Belgijo, Južno Korejo in Rusijo, so v prvem polčasu nadigrali Slovenijo, ki pa jim tako kot leta 2010 v Polokwaneju ni dovolila zadeti.

A je slovenska obramba vseeno klonila prav v izdihljajih polčasa, ko je po prostem strelu Taiderja s strani povsem sam v sredini ostal Soudani in z glavo matiral nepremičnega Handanovića. To je bil tudi zadnji strel polčasa, saj je kamerunski sodnik ob deliriju na tribunah reprezentance poslal na 15-minutni premor. Za drugi polčas je selektor Katanec v "prijateljskem duhu" na zelenico poslal Andraža Struno (namesto Brečka), Valterja Birso (Kirm) in Tima Matavža (Bezjak).

Evrogol Taiderja

Mladi up Tottenhama Nabil Bentaleb bi lahko že v eni prvih akcij nadaljevanja podvojil domače vodstvo. Alžirci so znova povsem izigrali slovensko obrambo, v francoskem Lilleju rojeni nogometaš pa je po lepem varanju z roba kazenskega prostora meril preko gola. Katanec je iz igre potegnil tudi Krhina, zamenjal ga je Aleš Mertelj, Slovenci pa so hitro še resneje zaostali. Po lepi akciji na levi strani je podajo po tleh v sredini mojstrsko ob vratnico preusmeril Taider, ki je s prelepim golom le uspel premagati milanskega soigralca Handanovića za 2:0.

Lep prodor Birse je v 67. minuti le prinesel prvo priložnost Slovencem – Birsa je v sredini našel svojega sokrajana Matavža, njegov strel z glavo v padcu pa je zanesljivo ubranil domači vratar. Napadalec PSV Eindhovna je bil sicer v prepovedanem položaju. Katanec je svoje preverjanje kadra nadaljeval tudi 20 minut pred koncem tekme, ko je Bojana Jokića zamenjal z Martinom Milcem.

Milec blizu prvenca

Handanović je nato moral biti na mestu po močnem udarcu z velike razdalje Faouzija Ghoulama, ki je proti njegovim vratom poletel po uigrani kombinaciji s prostega strela, medtem ko so ga navijači s tribun še naprej nešportno motili z laserji. Razen optimističnega prostega strela Birse in poskusa od daleč Kurtića Slovenci niso pretili, Handanović pa je moral slabih deset minut pred koncem igralnega časa posredovati po nizkem strelu z razdalje domače reprezentance.

Ko je že kazalo, da se Slovenci globoko v petminutnem sodnikovem dodatku ne bodo približali častnemu zadetku, si je strel z roba kazenskega prostora pripravil rezervist Milec, domači vratar Zemmamouche pa je žogo s konicami prstov preusmeril v vratnico in Mariborčanu preprečil prvenec v članski vrsti. To je bil celo edini (regularni) strel v okvir gola neprepričljive Slovenije, ki jo pred začetkom kvalifikacij za EP 2016 čakata vsaj še nekajkrat resnejša preizkusa – tekmi z Argentino in Urugvajem v Buenos Airesu ter Montevideu.

Prijateljska tekma, Blida (stadion 5. julija 1962):

Alžirija : Slovenija 2:0 (1:0)
Soudani (45), Taider (56)

Postavi

Alžirija: Zemmamouche; Bougherra (od 51. Haliche), Mandi, Cadamuro, Ghoulam; Mostefa (od 50. Lacen), Djabou (od 61. Ferhat), Taider (od 77. Yebda), Bentaleb; Soudani (od 85. Kadir), Slimani (od 72. Djebbour).

Slovenija: Handanović; Brečko (od 46. Struna) Ilić, Cesar, Jokić (od 69. Milec); Krhin (od 53. Mertelj), Kurtić; Iličić (od 60. Pečnik), Kampl, Kirm (ob 46. Birsa); Bezjak (od 46. Matavž).

Sodnik: Neant Alioum (Kamerun).

Komentarjev 1
  • jaki 17:50 06.marec 2014.

    Če nihče nima komentarja, ga imam jest: kekci s Krtanacem na čelu