Šport > Nogomet
16 ogledov

Real z veliko sreče preživel udrihanje PSG

Blanc Paris Saint-Germain PSG Aspire Doha Katar trening
1/12
EPA
Real Madrid je izpolnil svoj del obljube pri prestopu trenerja Carla Ancelottija in se na četrtkovi tekmi pomeril z njegovim nekdanjim klubom Paris Saint-Germainom. Odločil gol Jeséja (1:0).

Tekma na stadionu Khalifa v Dohi je združila stare znance in prijatelje, bila pa je tudi ogledalo v prihodnost, ko naj bi nogometaši jeseni ali pozimi gostovali v topl(ejš)i, a tokrat deževni puščavi tudi na mundialu.

Carlo Ancelotti, nekdanji trener Paris Saint-Germaina, se je le nekaj mesecev po odhodu iz Pariza znova postavil po robu pregrešno dragemu katarskemu projektu, medtem ko je njegov pomočnik Zinedine Zidane v tunelu navdušeno pozdravljal Ancelottijevega naslednika Laurenta Blanca in Clauda Makeleleja, oba seveda nekdanja soigralca v klubu in reprezentanci.

PSG so Katarci več kot očitno vzeli za "svojega" in Francozi so lahko uživali v glasni podpori, bolj odločno pa so od prve minute krenili tudi na zmago. Beli balet je tako kot v Valencii igral z branilskim parom Nacho-Sergio Ramos (levi bok je zapolnil mladi Jorge Casado), medtem ko je v konici napada priložnost dobil Álvaro Morata, za Cristianom Ronaldom in Jeséjem Rodríguezom pa je bil še precej neizkušeni José Rodríguez.

Jesé začel leto tako, kot ga je končal

Francoski prvaki bi praktično morali povesti v 16. minuti, ko je po fantastični akciji Zlatana Ibrahimovića in Blaiseja Matuidija, slednji je "iz prve" podaljšal podajo švedskega napadalca, sam pred Diega Lópeza prišel Edinson Cavani, a mu je López ubranil poskus. Na drugi strani je Morata po pobegu obrambi zadel, a ga je ustavila zastavica za prepovedani položaj.

Opozorila Parižani niso vzeli dovolj resno in kot bi mignil zaostali, ko je po fantastični žogi Morate skozi osrčje obrambe v situacijo "ena na ena" prišel Jesé in hladnokrvno zabil. Kanarčan je bil strelec že zadnjega gola Reala v letu 2013 na Mestalli (3:2), z golom pa je odprl tudi novo leto. PSG je imel takoj dve lepi priložnosti za izenačenje – najprej Alex po kotu z nekaj metrov ni uspel spraviti žoge v okvir gola, Cavani pa je bil na drugi vratnici za las prekratek. 

José blizu sanjskega zadetka

Centimetri so Francoze od izenačenja delili tudi v 27. minuti, ko Matuidiju ni uspelo izkoristiti lepe podaje Marca Verrattija, z Álvarom Arbeloo na hrbtu pa je streljal malce mimo stičišča okvirja gola. Blanc je le nemočno postopal ob igrišču, od koder je v 34. minuti videl novo zapravljeno priložnost svojega moštva, ki jo je Cavani z volejem poslal mimo daljše vratnice po vizionarski podaji Ibrahimovića prek Realove obrambe.

Ronaldo je nato v eni redkih nevarnih akcij Reala pripravil vse za sanjski zadetek mlademu Joséju Rodríguezu (za člansko moštvo je sicer debitiral že v pokalu), ki je v padcu zatresel okvir gola. Velike napake Xabija Alonsa nato na drugi strani ni izkoristil Ibrahimović – Šved je z več kot le obetavnega položaja zgolj podal Lópezu. 19-letni Rodríguez bi se z izvrstnim strelom od daleč kmalu odkupil za zapravljeno, a je žoga spet le minimalno zletela mimo gola PSG.

Popolna prenova belega baleta in debi Romera

Drugi polčas je začela povsem nova postava kraljevega kluba, med menjavami je z debijem izstopal predvsem Jaime Romero, član B-ekipe, ki je na posoji iz Udineseja. Zelenico je brez zadetka zapustil tudi Ronaldo, zamenjal ga je prav Romero, medtem ko je Ibrahimović iskal izenačenje za modre, ki se mu je zelo približal v enem prvih napadov, a z glavo meril nenatančno, bil pa je tudi v prepovedanem položaju. Prečka se verjetno še sedaj trese po "bombi" Karima Benzemaja v 52. minuti, ko je Francoz po izvrstnem obratu silovito proti golu poslal podajo Marcela.

Madridčani so izenačenju čudežno ušli tudi v 58. minuti, ko je po kotu povsem sam na prvi vratnici streljal Thiago Motta, a tudi on žogo poslal prek vrat. Vroče je bilo tudi dobrih 20 minut pred koncem, ko je najprej Marcelo nerodno izbijal žogo izpred svojega gola in srečno zgrešil lastna vrata, Thiago Silva pa je z nekaj metrov raje kot mrežo zatresel hrbet požrtvovalnega Diega Llorenteja.

Priložnosti ostale neizkoriščene

Kmalu je zelenico zapustil tudi Ibrahimović in tako se je napovedani dvoboj z Ronaldom končal brez zadetkov za oba zvezdnika. Ko je v 82. minuti z glavo veliko priložnost zapravil še navdušujoči mladi branilec Adrien Rabiot, je vse kazalo na to, da bo PSG tekmo zaključil z ničlo. Toda priložnosti so se še kar vrstile – najprej Lucas Moura, nato še Jérémy Ménez, ki je s strani (znova za las) zgrešil zgornji kot gola Jesúsa Fernándeza.

Tekma se je končala s še enim izvrstnim prodorom Lucasa, ki je osmešil premešano obrambo Madridčanov, toda na koncu z levico udaril mimo bližnje vratnice. Veliko bolj zadovoljen je lahko pred nedeljsko tekmo v Brestu poraženi strateg Blanc, medtem ko bo Ancelotti pred ponedeljkovim obračunom s Celto gotovo naročil ponavljanje snovi iz pouka o branjenju predložkov.

Prijateljska tekma, stadion Khalifa, Doha:

Paris Saint-Germain : Real Madrid 0:1 (0:1)
Jesé (18)

Postavi

PSG: Sirigu; Van der Wiel (od 74. Camara), Silva, Alex (od 46. Marquinhos), Digne (od 46. Digne); Matuidi (od 73. Ongenda), Motta (od 61. Rabiot), Verratti (od 61. Pastore); Cavani (od 61. Ménez), Ibrahimović (od 73. Coman), Lavezzi (od 46. Lucas). 

Madrid: López (od 46. Fernández); Arbeloa (od 46. Carvajal), Nacho (od 46. Pepe), Ramos (od 46. Llorente), Casado (od 46. Marcelo); Alonso (od 46. Casemiro), Illarramendi (od 46. Illarramendi); Jesé (od 46. Di María), José Rodríguez (od 46. Isco), Ronaldo (od 46. Romero); Morata (od 46. Benzema).

Komentarjev 2
  • AntiCuléCádiz 14:03 03.januar 2014.

    Bolj je zanimiva neprofesionalnost velike večine navijaških cule novinarjev JK (zurnal), RK (dnevnik)...RealssPSG6 Shots On Target 3+Real dve vratnice + golculenovinarwannabe pa napiše kot, da je real slabše igral. Dejstvo je da je ...prikaži več Real C ekipa v prvem polčasu šolala PSG

  • maboze1x 09:24 03.januar 2014.

    Daljši prispevek za prijateljsko tekmo, kot za finale LP. :)