Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Prijeli enega izmed "izjemno nevarnih storilcev"

Zaseženi predmeti dobro organizirane združbe.
1/14
PU Celje
Celjski kriminalisti so stopili na prste 35-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine, ki je osumljen ropov štirih bančnih ustanov v Šempetru, na Vranskem in v Vitanju lani ter dveh kaznivih dejanj odvzemov motornih vozil. Pobrali naj bi okoli sto tisoč evrov.

Pri vseh ropih 35-letnik ni deloval sam, ampak skupaj s še tremi ali štirimi sostorilci. Prvi rop se je tako zgodil 17. februarja lani v Banki Celje v Šempetru, drugi in tretji 16. marca v poslovalnici Banke Celje in istočasno v poslovalnici Deželne banke Slovenije na Vranskem. Četrti rop pa so izvedli 23. maja v Vitanju, ko je bila tarča poslovalnica Banke Celje.

Z udarci do denarja

Vsem ropom je bilo skupno to, da so storilci denar od uslužbencev dosegli z grožnjami in silo. V ropu 16. marca sta storilca v Deželni banki Slovenije zagrozila zaposleni uslužbenki, preplezala steklo nad blagajniškim pultom in uslužbenko z udarci prisilila, da jima je izročila denar.

Tistega dne so se vsi štirje osumljenci s kraja storitev obeh ropov odpeljali skupaj, in sicer z osebnim avtomobilom znamke Audi A6, ki so ga dan pred izvršitvijo ropov ukradli na območju Ljubljane.

Avtomobil, ki so ga uporabili pri obeh ropih, so pustili na območju Zasavja. Avtomobil, s katerim so pobegnili po ropu 23. maja, pa so ukradli nekaj dni pred ropom na območju Ljubljane.

Dobro organizirana mednarodna kriminalna združba

Kriminalisti sumijo, da je 35-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki je trenutno v priporu, član dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je oborožene rope zlatarn, bank in drugih finančnih ustanov izvrševala že na območju izven Republike Slovenije, so ob tem povedali na PU Celje.

Dodali so, da je bila preiskava izjemno zahtevna, saj so osumljenec in do zdaj še neidentificirani storilci v Slovenijo prihajali zgolj zaradi izvrševanja kaznivih dejanj ali priprav nanje.

"Izjemno nevarni storilci"

"Način izvršitve dejanj in druge ugotovljene okoliščine kažejo na izredno nevarne storilce oziroma skupino, katerih skupne značilnosti so, da pri dejanjih uporabljajo silo, da so oboroženi in da so orožje pripravljeni tudi uporabiti.

Na storitve kaznivih dejanj se načrtno pripravljajo in za vsakega posameznika natančno predvidijo vse aktivnosti.

Pri storitvah kaznivih dejanj uporabljajo predhodno ukradena vozila, kriminalna dejanja pa običajno izvršijo v zelo kratkem času in na brezobziren način ter za seboj uničujejo in prikrivajo sledove. Za priprave na kazniva dejanja uporabljajo skrite lokacije in stanovanja na celotnem območju Slovenije ter tudi v tujini."

Komentarjev 1
  • kapibara 15:47 30.julij 2012.

    Spet bodo zapori prenatrpani..pa jih bodo zamenjali za BiH zapore...