Slovenija
108 ogledov

Nekdanji direktor Hypo Alpe Adria izpuščen

Hypo AA banka Ljubljana Žurnal24 main
Celjski kriminalisti so zjutraj odvzeli prostost nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria banke Božidarju Španu, izpustili pa so ga okrog pol treh popoldne. Vzrok so sumljivi posli z Vegradom.

Božidarja Špana kriminalisti sumijo kaznivih dejanj v zvezi s poslovanjem banke z Vegradom. V teku so tudi hišne preiskave. Na prostost je bil izpuščen danes okrog 14.30, vse hišne preiskave pa so se končale okoli 15. ure.

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave danes potekajo obsežne policijske aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete povezane s financiranjem nepremičninskih projektov gospodarske družbe iz Velenja, ki so jih financirale poslovne banke iz območja Ljubljane.

"Obsežna kriminalistična preiskava se izvaja v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali pravic po 244. členu KZ in Pranje denarja po 252. členu KZ.  Aktivnosti policije usmerja Specializirano državno tožilstvo. V zaključni akciji, ki poteka na območju Policijske uprave Celje in Ljubljana se izvaja več hišnih preiskav, pri katerih se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku eni osebi odvzela prostost in jo začasno pridržala in sicer z namenom zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih," so sporočili.

Ob tem so dodali, da na terenu še vedno potekajo operativne aktivnosti kriminalistične policije, v naslednjih dneh pa popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili in še bodo zaseženui pri izvajanju hišnih preiskav.

Sporni posli z Vegradom

Spomnimo; pred dobrim letom so na plan prišle informacije, da naj bi si trojica nekdanjih dorektorjev Hypo Alpe Adrie, med njimi tudi Špan na svoje zasebne račune v Liechtensteinu dobili več kot 10 milijonov evrov. Ti naj bi izvirali iz povezave z Vegradom.

Hypo naj bi ustanavljal in financiral projektne družbe, ki so imela v lasti zemljišča v Ljubljani in jih prodal naprej različnim podjetjem v Liechtensteinu. Ta podjetja pa so nato prodala zemljišča Vegradu, tudi po 200-krat višji ceni. A namesto da bi šel denar nazaj banki Hypo, naj bi končal na zasebnih računih.

Več sledi.

Komentarjev 5
  • bojovi 19:17 13.julij 2012.

    Seveda da je izpuščen, JJ svojih ne bo zapustil. BANANA REPUBLIKA!

  • allstarr111 18:08 13.julij 2012.

    Ne razumem zakaj jih sploh pridržijo za par ur če potem odkorakajo na prostost. Aja če bi priprli vse bi lahko sedanje goste na dobu poslali na kolektivni dopust, ker ne bi bilo več placa. LP

  • mirko 13:50 13.julij 2012.

    Zakaj Slovenski organi pregona ne zahtevajo od držav kot so Liechenstein, Ciper, Kajmanski otoki in od vseh držav, ki omogočajo tajne bančne račune, da se računi slovencev razkrijejo našim organom pregona. To so naredili Nemci, kaj bomo pa mi ?!!!