Šport
46 ogledov

Priliv skakalcev v zadnjih letih zelo velik

Planica 2017 Saša Despot
Smučarski skoki so trenutno v Sloveniji zelo "vroči", ne le zaradi planiškega praznika, temveč tudi zaradi uspehov slovenske vrste v zadnjih letih.

To je botrovalo k velikemu povečanju števila skakalcev, pravi Gorazd Pogorelčnik iz državnega panožnega nordijskega centra v Kranju, kjer je športni koordinator in trener 1. selekcije.

V zadnjih sezonah je imelo slovensko smučarsko skakanje veliko uspehov, Peter Prevc je navduševal v prejšnji sezoni, ko je pokoril konkurenco na najvišji ravni, otrokom pa so bili zgled tudi drugi. Tako se v skakalnem športu ne bojijo prihodnosti, kar zadeva nadarjene tekmovalce.

"Talenti se vedno najdejo. To generacijo od letnika 2005 navzdol imenujem kar generacija Petra Prevca. V zadnjih štirih, petih letih je bil priliv skakalec zelo velik. Če smo prej imeli 10, 12 skakalcev na letnik, jih imamo zdaj tudi 50. Iz takšne baze pa moramo najti talente. Ti z vrhunskim potencialom zagotovo obstajajo," je prepričan Pogorelčnik, ki poudarja, da ima za povečanje števila mladih skakalcev veliko zaslug uspešnost članske vrste.

"To je zelo povezano z rezultatsko uspešnostjo. Ko ta je, potem si vsak želi biti Peter Prevc, Robi Kranjec ... Sicer pa poskušamo dobivati tekmovalce tudi z različnimi tekmovanji, kot je Skoči z nami!, imamo sistem tekmovanj, razširjen po osnovnih šolah po Sloveniji, imamo razne akcije pridobivanja novih tekmovalcev ... Potem se tudi vsak klub zase organizira glede tega, vsak na svoj način. Tega nimamo sistematično organiziranega, ampak je ta trenutek tako, da tega še ne potrebujemo. Če pa ni uspešnosti na najvišji ravni, potem je treba vložiti precej več truda v to," meni Pogorelčnik.

To so sladke skrbi

Klubi in drugi se glede na uspešnost A-reprezentance posledično ukvarjajo s pomanjkanjem opreme za vse zainteresirane, "ampak to so sladke skrbi", pravi Pogorelčnik in dodaja, da je v skokih dobrodošel vsak nadebudnež. "Nikogar ne zavrnemo. Vsakega sprejmemo. Sčasoma pa otrok ali njegovi starši ugotovijo, ali je primeren ali ne. V kali pa tega nikakor ne zatiramo," je zaključil Pogorelčnik.

Vsak skakalec pa si enkrat želi nastopiti tudi na letalnici. A za to mora izpolniti določene pogoje. "Nepisano pravilo je, da se do 18. leta starosti ne skače na velikankah. To upoštevamo, razen pri izjemah, kot je bil Domen Prevc letos. V našem sistemu v Kranju imamo skakalce od prvega letnika do konca mladinske kategorije, torej od 16. do 20. leta. Tisti, ki so presegli 18 let, so lahko letos prvič nastopili na velikanki," je še pojasnil Pogorelčnik.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:52 24.marec 2017.

    In RUMENJAK je ostal v spodnjicah poznavalca nočnih skokov v nočno posodico ! Ha,ha..