Slovenija
44 ogledov

Primc obljublja "najlepšo kampanjo na svetu"

Protest Saša Despot
V Koaliciji Za otroke gre! so z datumom referenduma zadovoljni in napovedujejo aktivno kampanjo. V Kolumbiji medtem dovolili posvojitve otrok istospolnim partnerjem.

Referendum o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih skupnosti izenačuje s heterospolnimi, bo 20. decembra. 

Zadovoljni z datumom

V Koaliciji Za otroke gre!, ki je referendum predlagala, so z odločitvijo glede datuma zadovoljni. "To bo priložnost, da se tudi zaradi prihoda zdomcev pred božičnimi prazniki referenduma udeleži več ljudi," je včeraj povedala sovoditeljica koalicije Metka Zevnik

Sovoditelj koalicije Aleš Primc napoveduje strpno in "najlepšo kampanjo na svetu". "To bo kampanja o ljubezni matere in očeta, ljubezni otrok do matere in očeta ter o čudoviti dopolnjujoči se naravi in spolnosti moškega in ženske," je povedal. Prepričani so, da bodo na referendumu zaščitili otroke, družino in svobodo.

Zevnikova je kot bistvo kampanje izpostavila družinske korenine. "Iz starega starševstva kipijo cvetovi staršev in cvetovi otrok. To je cilj in lepota naše kampanje," je dejala in spomnila tudi na besede papeža Frančiška, da družino varujemo zato, ker je naša prihodnost.

Razno 02.03.14, Luka Mesec, iniciativa za demokraticni socializem, foto: Faceboo | Avtor: Facebook Facebook
V ZL računajo na prevlado razuma

V poslanskih skupinah koalicijskih strank, v Združeni levici in nepovezani poslanci, ki so podprli spremembo zakona, so so obžalovali, da je ustavno sodišče dopustilo referendum s področja človekovih pravic in hkrati izrazili upanje, da bosta na dan referenduma prevladala razum in spoštovanje človekovih pravic. 

"Situacija je več kot konfuzna, je kontradiktorna," poudarjajo v ZL. "Ustavno sodišče je na eni strani že dvakrat odločilo, da je slovenski pravni red diskriminatoren do istospolno usmerjenih, na drugi strani pa je to isto ustavno sodišče že drugič dopustilo referendum o zakonu, ki to ugotovljeno protiustavnost odpravlja."

Ocenjujejo tudi, da datum pred prazniki in dopusti ni najbolj primeren, a so saj bi radi čim več ljudem omogočili, da pridejo na referendum. Ne glede na to, so prepričani, da se bo na referendumu večina volilnih upravičencev odločila, da je "Slovenija napredna, demokratična in strpna družba, kjer so vsi, ne glede na spolno usmerjenost, pred zakonom enaki".

V Kolumbiji dovolili posvojitev otrok


Medtem ko se mi pripravljamo na referendum zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice istospolnih skupnosti izenačuje s heterospolnimi, so v Kolumbiji dovolili posvojitev 
otrok istospolnim parom. 

Kolumbijsko ustavno sodišče je namreč včeraj odpravilo še zadnje omejitve, potem ko jim je v februarju dovolilo posvojitve otrok, a le v primeru, če je bil eden od partnerjev oče ali mama otroka. Odločitev je sodišče sprejelo s šestimi glasovi za in dvema proti.

"V skladu z ustavo in mednarodnimi sporazumi o človekovih pravicah spolna usmerjenost ali spol sama po sebi nista kazalca pomanjkanja morale, fizične ali psihične ustreznosti za posvojitev otrok," je odločitev obrazložila predsednica ustavnega sodišča Maria Victoria Calle.

Komentarjev 3
  • h3o 14:55 05.november 2015.

    -omejitve so povsod, tudi v ljubezni DE. -v mislih lahko ljubiš ampak ko smo pridejanjih DE, je vsako dejanje v zakonom omejeno, DE

  • Vunny 12:17 05.november 2015.

    Pa kaj si predstavljajo, da se njihovi otroci potem ne bodo več zaljubljali v istospolne partnerje ter imeli istospolne zveze?! Če bodo želeli jih NIČ ne bo odvrnilo od svobodnih pravic, pa če še tako močne "meje" postavljajo - ozkogledniki ...prikaži več in egoisti.Želim si, da začne delovati fejst-BOOK in vsa možna omrežja v smeri svobodnih odločitev.Kdo mi kaj more, če ljubim? Koga, je pa moja odločitev!

  • toni69 10:38 05.november 2015.

    Kdo je ta Primc, oz. kaj si predstavlja da je? Palica ima dva konca in upam da ga z enim zadane. Pojdi v miru, Primc.