Slovenija
65 ogledov

Primc pripravil zakon istospolnim

za otroke gre Žurnal24 main
V Koaliciji "Za otroke gre" so pripravili predlog zakona o izenačitvi istospolnih partnerjev, potem ko je svoj predlog pred njimi že vložil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer.


Koalicija "Za otroke gre", ki je vodila referendumsko kampanjo proti zakonu o izenačitvi istospolnih partnerjev, je  predstavila predlog Zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. "Predlog ni dokončen, ampak pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da se v najkrajšem času celostno uredi položaj istospolnih skupnosti," poudarjajo v Koaliciji s prvopodpisanima Metko Zevnik in Alešem Primcem

PREBERITE ŠE: 

Predlog zakona ima skupaj 119 členov in posega v 60 zakonov, ne pa v Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je bil predmet referenduma. "V največji meri je nastal na podlagi analize Zavoda za kulturo raznolikosti - Open in Mirovnega inštituta," poudarjajo njihovi snovalci. "Vključuje vse položaje drugačne obravnave istospolnih razmerij s pari različnega spola iz te analize razen dela, ki se nanaša na posvojitve, umetne oploditve, nadomestno materinstvo ter vlogo in pomen mame in očeta za otrokov razvoj in vzgojo."

O poimenovanjih so se pripravljeni pogovarjati

Zakon predvideva okoliščine, v katerih ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialno-varstvenih zavodih. "V teh primerih je za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali da partnerja zvezo registrirata," pojasnjujejo snovalci predloga zakon. "Gre namreč za oblike dalj časa trajajočega bivanja, kjer praviloma skupaj bivajo osebe istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova."

Istospolni par | Avtor: Profimedias Profimedias
Govori o postopku registracije istospolne partnerske skupnosti. "Vendar je Koalicija to v predlogu ohranila zgolj zato, ker iz javnih razprav do sedaj ni bilo mogoče razbrati, katero poimenovanje bi bilo za osebe, katerim je zakon namenjen, najbolj sprejemljivo," poudarjajo pri "Za otroke gre". "Enako velja za obličnost obreda. V tem smislu bomo upoštevali najbolj usklajen predlog poimenovanja zakona, postopka in skupnosti ter obličnosti obreda, ki ne bo v nasprotju z referendumsko odločitvijo, se pravi, da ne bo posegal v poimenovanje zakonske zveze oz. zunajzakonske skupnosti."

Möderndorfer že prej s svojim predlogom

Že pred tem je nepovezani poslanec Jani Möderndorfer 15. decembra po razglasitvi izzida referenduma vložil v državni zbor predlog novega zakona o partnerski zvezi. Zakon je sicer pripravila že vlada Alenke Bratušek in je že bil v vladni obravnavi, spremenjena sta le obrazložitev in ime zakona. Möderndorferja je zmotila napoved predlagatelje referenduma, da bodo sami pripravili zakonske rešitev na to temo, kar je ocenil za "perverzno". Ob tem je poudaril, da je tudi sam aktivno sodeloval pri branjenju predloga ZL, a ker v Sloveniji po njegovi oceni še nismo pripravljeni teh vprašanj urejati na ta način, v zakonskem predlogu izpušča področja, ki so v volilni kampanji odprla največ dilem, kot so posvojitve in zdravljenje z biomedicinsko pomočjo. Zvezo opredeljuje kot partnersko in ne kot zakonsko ali istospolno, zakon pa, tako kot Primčev ne posega v zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. 

Komentarjev 7