Slovenija
184 ogledov

Primer Patria: Zahteva za varstvo zakonitosti neutemeljena!

patria Anže Petkovšek
Senat kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je zavrnil zahtevo za varstvo zakonitosti v primeru Patria. Tako je potrdilo, da je primer zastaral.

Na vrhovno sodišče se je Janez Janša pritožil, po tem ko je višje sodišče zavrnilo njegovo pritožbo glede zastaranja Patrie. Svojo odločitev je utemeljilo z argumentom, da se obdolženec v svojo škodo ne more pritožiti.

Janez Janša in njegov zagovornik Franci Matoz sta namreč vseskozi zatrjevala, da je ljubljansko okrajno sodišče napačno uporabilo kazenski zakonik, ko je odločilo, da je kazenski postopek absolutno zastaral. Prepričana sta, da zadeva Patria zastara šele poleti leta 2017, medtem ko je po odločitvi okrajnega sodišča zadeva zastarala predlani.

V zahtevi za varstvo zakonitosti je tako navedel, da je zastaranje za njegovo rehabilitacijo kot politika najmanj ugodna, saj bo tako še naprej lahko tarča podtikanj in manipulacij.

Vrhovno sodišče pa je Janši zdaj odgovorilo, da mu ni bila kršena pravica do pritožbe, saj pritožbe ni zavrglo, ampak je o njegovih navedbah vsebinsko odločilo. Ker kršitev zakona glede na odločitev sodišča niso podane, je vrhovno sodišče zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo kot neutemeljeno. Celotno sodbo si lahko preberete na tej povezavi.

Kaj pa odškodnine in sodni stroški?

Po pravnomočnosti primera bodo vsi nekdanji osumljenci upravičeni do povračila stroškov in tudi odškodnine zaradi neupravičeno prestane zaporne kazni.

"Na vprašanja v zvezi s stroški sojenja v omenjeni kazenski zadevi zaenkrat še ni mogoče odgovoriti, saj je treba počakati na pravnomočnost vseh sklepov o nagradah in izdatkih zagovornikov. Šele potem bo mogoče izračunati celoten znesek stroškov," so nam glede višine stroškov v primeru Patria odgovorili na ljubljanskem okrajnem sodišču še pred zadnjo odločitvijo Senata kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča.

Komentarjev 25
  • OneCent 07:48 12.februar 2017.

    Je rečeno, v pravnomočni obsodbi!.

  • OneCent 07:44 12.februar 2017.

    Očala ?!

  • Žvižgač 20:00 11.februar 2017.

    ŽE, KO GA POGLEDAŠ DAJE VIDEZ NEDOLŽNOSTI. TA VIDEZ KVARI LE NJEGOV ODVETNIK.