Šport > Zimski športi
117 ogledov

Pred 20 leti debi slovenske legende

primož peterka EPA
Pred natanko 20 leti na tekmi za svetovni pokal debitiral najboljši slovenski skakalec Primož Peterka, ki je v letih 1997 in 1998 osvojil dva velika kristalna globusa.

Peter Prevc je samo še eno tekmo oddaljen od ponovitve uspeha, ki ga je v sezoni 1996/1997 zabeležil Primož Peterka, prvi in edini slovenski smučarski skakalec, ki je osvojil novoletno turnejo.

primož peterka | Avtor: EPA EPA
Danes, 4. januarja 2016, mineva natanko 20 let, odkar je nekdanji slovenski šampion na tretji preizkušnji novoletne turneje v Innsbrucku debitiral na tekmi svetovnega pokala.

Peterka je dobil priložnost namesto nerazpoloženega reprezentančnega kolega in takoj navdušil z osmim mestom. V nadaljevanju sezone je stopnjeval svojo formo in z zmagama v Zakopanah in Falunu leto končal na devetem mestu skupne razvrstitve.

Sledila je najuspešnejša sezona v njegovi karieri, v kateri je zmagal na sedmih tekmah za svetovni pokal in poleg velikega kristalnega globusa osvojil tudi novoletno turnejo. V naslednji sezoni je ubranil veliki kristalni globus, nato pa zapadel v daljšo krizo, po kateri se nikoli ni zares pobral.

Slovenske ljubitelje smučarskih skokov je v sezoni 2002/2003 navdušil z zmagama v Kuusamu in Garmisch-Partenkirchnu, na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju pa je bil del slovenske reprezentance, ki je na ekipni tekmi osvojil bronasto odličje. Pohvali se lahko še z ekipnim bronom s svetovnega prvenstva leta 2005 v Oberstdorfu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.