Magazin > VIP
57 ogledov

Princ Edward danes tudi v Soči

Britanski princ Edward s soprogo Sophie
1/8
Saša Despot
Britanski princ Edward s soprogo Sophie je danes sklenil svoj prvi obisk v Sloveniji.

V okviru Blejskega strateškega foruma mladih se je britanski princ v Ljubljani udeležil poslovnega zajtrka, na katerem so govorili o mladih, podjetništvu, brezposelnosti, izobraževalnem sistemu in socialnem podjetništvu.

V nagovoru je poudaril, da je treba mladim omogočiti, da uresničijo svoje sanje; treba jim je dati možnost, da sledijo svojim željam, saj bodo tako največ prispevali skupnosti. Kot je poudaril, izobraževalni programi, kakršnega je ustanovil njegov oče, princ Philip, niso pomembni samo zato, ker se mladi naučijo novih znanj, temveč tudi zato, ker se naučijo, kako vračati skupnosti.

Gre za Mednarodno priznanje za mlade (MEPI), program za spodbujanje dosežkov mladih, ki je v Veliki Britaniji znano pod imenom Duke of Edinburgh's Award, Edward pa je predsednik sveta te organizacije.

Nato se je udeležil podelitve priznanj ...

Na Brdu pri Kranju se je nato skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem udeležil podelitve priznanj MEPI in ob tej priložnosti slovenskim udeležencem programa podelil zlata priznanja MEPI.

... se odpravil v Kamnik ...

Visoki britanski gost je nato skupaj s soprogo Sophie obiskal še Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje - CIRIUS Kamnik, kjer sta si ogledala predstavitev terapevtskega jahanja in skupaj z varovanci centra še nastop klasične šole jahanja, ki poteka v sodelovanju s Kobilarno Lipica.

Kot so sporočili iz Kobilarne Lipica, sta lipicanski žrebec 204 Maestoso Canissa XX in njegov jahač Marko Blokar izvedla nastop, v katerem sta predstavila najbolj zahtevne elemente dresurnega jahanja. Žrebec je sicer polbrat lipicanskega žrebca 085 Favory Canissa XXII, ki ga je Slovenija leta 2008 darovala materi princa Edwarda, britanski kraljici Elizabeti II. ob njenem obisku v Sloveniji.

V.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak in strokovni vodja kobilarne Janez Rus sta visoki gostji ob tej priložnosti predala poročilo za kraljico Elizabeto II. o stanju njenega konja, ki je po letu 2008 ostal v kobilarni, kjer še vedno nastopa na predstavah Lipiške šole jahanja in plemeni. V poročilu so med drugim poudarili, da je letos dopolnil 21 let in da je dobrega zdravja ter da je "v tem trenutku eden najboljših predstavnikov svoje pasme".

Ob tej priložnosti so grofici Wesseški podarili umetniško fotografijo svilnate grive lipicanca, delo fotografinje Alenke Slavinec, z naslovom Zvestoba.

... grofica pa je pred tem obiskala Sočo

Grofica je pred tem obiskala Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča in si tam ogledala košarkaško tekmo na vozičkih.

Grof in grofica sta s tem sklenila tridnevni obisk v Sloveniji, v okviru katerega sta se srečala tako s predsednikom republike Pahorjem kot premierko Alenko Bratušek in se udeležila vrste dogodkov v okviru tridnevnega projekta Great British Days, ki jih je pripravilo britansko veleposlaništvo v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.