Magazin > VIP
44 ogledov

Princ umrl dan po ženinem rojstnem dnevu

Mabel
1/8
Reuters
Princ Johan Friso. 18 mesecev se je boril, včeraj je za vedno zaspal. Kdo je bil moški, za katerim žaluje vsa Nizozemska.

Johan Friso, ki je bil zadnjih 18 mesecev v komi, je umrl v rezidenci svoje matere, dvorcu Huis ten Bosch. Njegova žena Mabel je imela leto in pol časa, da se privadi na misel, da s svojim soprogom morda nikoli več ne bo govorila, le dan po njenem rojstnem dnevu pa je to postalo realnost.

Drugi sin princese Beatrix je veljal za zelo inteligentnega. Imel je tri diplome, med drugim iz ekonomije. Njegova kariera se je že takoj po študiju začela naglo vzpenjati. Princ je med drugim delal za banko Goldman Sachs v Londonu in za nizozemska raziskovalna inštituta TNO in Delft. Nazadnje pa je delal za URENCO, podjetje, ki se ukvarja z nuklearnim gorivom.

Mabel in Johan Friso | Avtor: Reuters Reuters
Uspešen pa ni bil le v službi, ampak tudi v zasebnem življenju. Leta 2004 se je poročil z Mabel Wisse Smit, s katero je imel dve hčerki, ki sta sedaj stari 8 in 7 let. S poroko uradno ni bil več član kraljeve družine, je pa obdržal naziv princa. Mabel je bila namreč nekoč v zvezi s preprodajalcev drog, zato Johan Friso parlamenta ni hotel zaprositi za dovoljenje za poroko.

17. februarja lani pa se je zgodila tragedija. V avstrijskem Lechtu ga je pokopal plaz. Našli so ga po 25 minutah. Zaradi pomanjkanja kisika je utrpel hude poškodbe možganov. Zdravniki so bili vseskozi pesimistični, čeprav je princ na koncu kazal znake "minimalne zavesti". Zanj so skrbeli najboljši londonski strokovnjaki. Julija pa so ga premestili domov, "da bi poletje preživel z družino“, je sporočil dvor.

Kraljeva družina se je včeraj zahvalila vsem, ki so za princa "tako odlično in predano" skrbeli.

V času bratove smrti se je kralj Willem-Alexander z družino nahajal v Grčiji. Sedaj je že na poti domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.