Opozorila

Obsodbe iz tujine zaradi načrtovanega zakona o tujcih

Iz tujine prihajajo zaskrbljeni odzivi zaradi načrtovanega sprejetja zakona o tujcih, kot opozarjajo strokovnjaki, nekateri predpisi kršijo človekove pravice. Predsednik vlade na zaskbljene odzive odgovarja, da še vedno obstaja možnost, da se "pravni ali vsebinski tehtni predlogi v zakonodajnem postopku še preučijo".

B. E. / Ljubljana 11. 1. 2017, 11:30 / Osveženo: 11. 1. 2017, 18:37
V koaliciji so se glede podpore noveli poenotili. Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je v pismu premierju Miru Cerarju izrazil zaskrbljenost zaradi vladnega predloga novele zakona o tujcih. Po Jaglandovih besedah namreč sproža vrsto vprašanj v zvezi z evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

"Zaskrbljen sem zaradi zakona o tujcih, ki ga predlaga vaša vlada. V kolikor bo sprejet, bo spremil pogoje vstopa in izgona migrantov in prosilcev za azil v Sloveniji in sprožil številna vprašanja, povezana z evropsko konvencijo o človekovih pravicah, kot je pravica do procesiranja, upoštevanja osebnih okoliščin v procesu vlaganja prošnje za azil in pravica do zaščite vseh migrantov in prosilcev za azil pred slabim ravnanjem z njimi, vključujoč nevračanje"

  •  

    Erjavec: Dolžni smo zavarovati naše državljane

    Erjavec je dejal, da razume kritiko generalnega sekretarja, a ocenjuje, da novela nikakor ne posega v ustavno zagotovljene pravice. "Kot vlada smo dolžni zavarovati naše državljane, v zakonu pa je dovolj varovalk, da ne bi prihajalo do zlorabe," je dejal. avedel je izjeme, ki jih zakon predvideva pri ukrepih ter tudi spomnil, da je za aktivacijo ukrepov potrebna dvotretjinska večina vseh poslanskih glasov.

    Novela zakona bi po njegovih besedah veljala le v izjemnih razmerah, če na Zahodni balkanski poti ne bi obvladovali migrantskega vala in bi se dnevno lahko zateklo v našo državo po več tisoč ljudi, kar bi lahko po Erjavčevih besedah povzročilo težave pri delovanju države, poroča STA. Erjavec je dejal, da bo morebitni drugi migrantski val strukturno drugačen, saj bo šlo predvsem za ekonomske migrante.

Ob tem je generalni sekretar ponovno ponudil pomoč posebnega odposlanca za begunce in migracije, češkega diplomata Tomáša Bočka, ki bi državi pomagal pri oblikovanju zakonodaje. Pomoč pri oblikovanju migracijske zakonodaje je Jagland sicer ponudil že 15. aprila, ko je med drugim tudi Slovenijo posvaril, naj ob zaostritvi zakonodaje posameznikom še vedno omogoči pravico do prošnje za mednarodno zaščito.

Iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja so sporočili, da je ta danes popoldan pismo prejel in bo nanj v najkrajšem možnem času tudi uradno odgovoril.

Cerar: Pravni ali vsebinski predlogi se lahko še preučijo

V prvem odzivu pa je premier izpostavil, da je vlada pripravila pravno podlago "za številne sorazmerne in stopnjevalne ukrepe", da bi Slovenija še naprej lahko zagotavljala varnostno kot humanitarno delovanje države. Premier ob tem poudarja, da je predlog zakona o tujcih vlada šele poslala v obravnavo državnemu zboru: "Parlamentarna procedura tako omogoča, da se morebitni pravni ali vsebinski tehtni predlogi v zakonodajnem postopku še preučijo ter da se upoštevajo mnenja poslank in poslancev."

Kot znak, da Slovenija še vedno spoštuje demokracijo, pravno državo in človekove pravice, pa je premier zadolžil notranje ministrstvo, da generalnemu sekretarju ali posebnemu odposlancu predstavijo predlagane spremembe zakon in kontekst, v katerem je zakon nastajal. Obljublja, da bodo prisluhnili tudi Svetu Evrope.

Ostri odzivi na napovedane spremembe iz vsega sveta

Novela, za katero vlada želi, da jo državni zbor sprejme po hitrem postopku, med drugim predvideva zaostritev pogojev za vstop migrantov in prosilcev za azil. Med bolj vprašljive predloge pa se uvršča tudi sprememba zakona, ki oblastem omogoča, da avtomatično odrečejo vstop osebam, ki bi prispele na mejo, vključno s tistimi, ki bi izrazile namero, da zaprosijo za mednarodno zaščito.

Poleg Sveta Evrope so glas proti načrtovanemu zakonu že povzdignile številne mednarodne organizacije, med drugim tudi Amnesty International. "Odvzem pravice prošnje za azil ljudem, ki bežijo za svoja življenja, in njihova zavrnitev na meji, je kršitev mednarodnega in EU prava. Namesto obravnave beguncev in prosilcev za azil kot varnostno tveganje, bi morale slovenske oblasti prevzeti odgovornost za zaščito ljudi, ki so prestali grozljivo potovanje in v iskanju varnosti tvegal vse," je dejala Gauri van Gulik, namestnica direktorja Amnesty International za Evropo.

Namero vlade pa je obsodil tudi James Hathaway, ameriški vodilni strokovnjak za migracijsko pravo in predavatelj na univerzi v Michiganu. "Ogabna poteza, ki jo moramo obsoditi vsi brez izjeme."