Slovenija > Črna kronika
56 ogledov

Štirideset evrov bi rešilo tri življenja

prizorišče tragedije Nino Verdnik
Za tragedijo pod Roglo kriva peč.

"Eno od žrtev naj bi našli pod odprto prho, kjer naj bi omedlela. Posledično je zmanjkalo vode, zato je lastnik posumil, da je nekaj narobe," smo slišali ob preiskavi tragičnega dogodka, ki se je zgodil v apartmaju Kragulj na Hudinji pod Roglo. Kot smo že poročali, so v apartmaju zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli trije mladi: 24-letno dekle z območja Trojan, 22-letnik z območja Zidanega Mosta in 24-letni moški z območja Polzele.

Ernest P., ki naj bi oddajal apartmaje, včeraj ni bil dosegljiv za izjave, sokrajani pa so povedali, da naj bi ga dogodek močno prizadel.

Peč pregledana oktobra

Včeraj zjutraj, ko smo prišli na kraj nesreče, je policija že čakala na preiskovalce in izvedence za preglede peči ter izvedenca dimnikarske stroke. Za nesrečo naj bi bila kriva plinska peč. Dobavitelj peči naj bi bilo po naših informacijah podjetje Kiv Trade iz Vranskega, kjer pa je včeraj telefon zvonil v prazno. "Nazadnje smo čistili in pregledali peč oktobra. Vse je bilo v redu, nič ni bilo narobe. Ne vem, zakaj se je to zgodilo, grozno je," je povedal dimnikar, ki na območju Hudinje vzdržuje peči in skrbi, da je prezračevanje ustrezno.

Priporočila neupoštevana

"Že več let priporočamo, naj ima vsako kurišče, kjer nastaja ogenj in kjer je potencialni izvor monoksida, detektorje. Naš predlog je bil, da bi bili ti celo sestavni del peči in drugačnih preprosto sploh ne bi mogli prodajati. Več kot to ne moremo storiti," je dejal primarij Martin Možina iz centra za zastrupitve Interne klinike UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki dimnikarjem podeljuje koncesije, pravijo, da so za uveljavitev tega priporočila pristojni na ministrstvu za zdravje, kjer pa pravijo, da takšne pobude niso prejeli, da pa jo bodo proučili "skupaj z ministrstvom, ki je pristojno za predpise, ki urejajo varnost kurilnih naprav in dimnih vodov", torej okoljskim ministrstvom. Detektorji monoksida sicer stanejo 40 evrov, njihova vgradnja pa je v novih stanovanjih denimo obvezna v ZDA. "Vsako zimo se poveča število zastrupitev z ogljikovim monoksidom, to je najpogostejša smrtna zastrupitev v Evropi in tudi v Sloveniji, kjer na leto zaradi tega umre okrog deset ljudi," je dejal Miran Brvar z UKC Ljubljana. Samo ta teden je bilo pet žrtev, v ponedeljek pa se je z monoksidom zastrupila vsa družina.

Komentarjev 3
  • b3180966 09:21 19.januar 2012.

    Če bi bili detektorji zanesljivi bi se popolnoma strinjal. A žal niso in bi obvezna vgraditev, vsaj po mojem vse skupaj še poslabšalo. Vsakdo bi se namreč zanašal na njihovo delovanje pri tem pa zanemaril morebitne druge indikatorje možne katastrofe ...prikaži več (slab zrak, vidne poškodbe grelne naprave, slabost, utrujenost...).

  • stela 08:07 19.januar 2012.

    Zakon je brez veze in na bruhanje mi gre, kako prenašajo zadolžitev z ministrstva na ministrstvo in noben ni dobil vloge in ne vem kaj še. Samoiniciativno bi morali odreagirat, če vidijo kaj je vzrok tolikih smrtnih primerov. Benti birokracijo! ...prikaži več Dejstvo je, da je najboljš če si vsak pomaga SAM!

  • punca05 07:39 19.januar 2012.

    zdej bodo pa vsi pametni. Lastnik je pač storil kar je pač storil.Peč je bila pregledana!!! Da pa ni namestil detektorja pa....v glavnem, spet bomo sprejeli en zakon, kjer bo nekdo začel dobro služiti. Detektorje OBVEZNO v vsako stanovanje, a ...prikaži veča ne????? Dajte no,....kaj vse bomo morali še kupiti. Rešetke za okna in balkone?????Pač nesreče se dogajajo in se bodo, pa lahko še več naprav našibamo v stanovanja. Se bo pa kje drugje naredila.Seveda je huda tragedija, če se kaj takega naredi in nesreč se ne da predvidevati.