Slovenija
64 ogledov

"S sajami onesnažene vrtnine zavrzite"

zelenjavni vrt Profimedias
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja prebivalce, kako naj v primeru večjih požarov poskrbijo za svoje zdravje.

"Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi preko hrane in vode. Z vdihavanjem ali zaužitjem te snovi vstopijo v naš organizem in lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje. Posledice za zdravje so lahko takojšnje ali zakasnele," opozarjajo na NIJZ. 

Med najbolj ogrožene skupine spadajo dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal in sladkorni bolniki. Telo se na onesnaženje odzove z vnetjem sluznic, kašljanjem in oteženim dihanjem. 

Onesnažene vrtnine zavrzite

Delce, ki se pojavijo v zraku, lahko zaužijemo, saj se posedajo na sadje in zelenjavo ter na rastline, ki so krma za živali. "Z dežjem se spirajo tudi v tla, tako bi se lahko preko podtalnice onesnažila tudi pitna voda," poudarjajo na NIJZ. "Priporočamo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, zavržemo. Pričakujemo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno." 

Poslužite se naslednjih ukrepov

NIJZ prebivalcem priporoča, da upoštevajo priporočila ekip za reševanje oz. uprave za zaščito in reševanje. Na prizadeto območje naj se vrnejo šele, ko je to varno. Vsi, ki čutijo zdravstvene težave zaradi izpostavljenosti dimu, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. 

Dokler ostaja v zraku izrazit vonj, se zadržujte izven območja ali v zaprtih prostorih. Ob tem opozarjajo, da je slednje le začasna rešitev. "Koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih se tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj," pojasnjujejo na NIJZ. 

  • Če ste bili izpostavljeni materialom, ki so nastajali pri požaru, odstranite prah in kontaminirano obleko ter jo shranite v plastično vrečko.
  • Izpostavljeno kožo operite z velikimi količinami mila in vode. Obrišite se in ponovno izperite.
  • Ne dotikajte se izpostavljenih površin, tekočin, ki so povezane s požarom.
  • Gibljite se proti vetru ali stran od ognja oz. pogorišča.
  • Dokler območje ni očiščeno, se območju izognite.
  • Upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. uprave za zaščito in reševanje glede uporabe pitne vode.
  • Preprečite raznos onesnažil (pepela) v neonesnažena območja (npr. preobujte se pri prehodih iz onesnaženih v čisti predel). 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.