Slovenija
25 ogledov

Pripadnik vojske napadel policista

Policist Boštjan Tacol
Policista sta posredovala zaradi družinskega nasilja, ko ju je z nožem napadel pripadnik slovenske vojske.

Sredi prejšnjega tedna je pripadnik slovenske vojske v Mariboru z nožem napadel policista, ki sta posredovala po klicu na pomoč zaradi družinskega nasilja.

Na Policijski upravi Maribor ( PU Maribor) so pojasnili, da so Slovensko vojsko (SV) že obvestili o incidentu, ki se je sicer zgodil izven napadalčevega delovnega časa.

Uslužbencev izven delovnega časa ne smejo nadzirati

V SV so poudarili, da svojih uslužbencev izven delovnega časa ne smejo nadzirati, ukrepajo le primeru krnitve ugleda SV.

Kot je pojasnil Simon Korez iz Generalštaba SV, v incidentu ni sodeloval vojak, ampak državljan, ki opravlja svoj poklic v SV. Poudaril je, da ni bil niti v uniformi niti v službenem času, šlo pa je za dogodek v povsem civilnem okolju, ki ni povezan z delovanjem SV. Pripadnik je tudi že dlje časa na bolniškem staležu.

Krnitev ugleda SV še ugotavljajo

V SV lahko ukrepajo šele v primeru, da bi bil njihov pripadnik pravnomočno obsojen, je pojasnil Korez. Ugotovitve, da je šlo v omenjenem primeru za krnitev ugleda SV, še niso sprejeli, saj niso imeli pravnih podlag za njeno ugotavljanje. V primeru, da ugotovijo krnitev ugleda, pa bi zoper pripadnika lahko sprožili disciplinski postopek.

Krnitev ugleda SV je sicer zelo težko dokazati. Lažje pa ukrepajo v primerih kršitve kodeksa vojaške etike. V preteklosti so že obravnavali tri do pet takšnih primerov, so še pojasnili v SV.

Krivo je bilo družinsko nasilje

Policista Policijske postaje (PU) Maribor sta minuli torek posredovala zaradi družinskega nasilja. Na kraju dogodka ju je z nožema napadel pripadnik SV. Ker ni upošteval pozivov, naj nož odvrže, sta ga policista obvladala z uporabo prisilnih sredstev.

Ob incidentu so bili vsi poškodovani

Kot so za STA povedali na PU Maribor, so se pri tem poškodovali tako policista kot storilec. Storilec je nato ostal na opazovanju v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, policista pa so odpustili v domačo oskrbo. Policija zbira obvestila o dogodku zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja oziroma maščevanja uradni osebi.

Komentarjev 2
  • dragec 14:41 13.oktober 2015.

    Vojak ni vojak SV, ampak je oseba zaposlena v SV - CVRC

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:11 13.oktober 2015.

    Vojak ki je agresiven ni nikol dobra kombinacija. Mislm da poklic vojaka tud ne bi smel kr vsak opravljat.