Slovenija
15 ogledov

Meteorologi opozarjajo na hudo vročino

telo, sončenje, plaža Shutterstock
Spet prihajajo bolj vroči dnevi, temperature se bodo dvignile krepko nad 30 stopinj Celzija. Poskrbite za svoje zdravje in se ne izpostavljajte tveganjem.

Urada za meteorologijo Agencije RS za okolje je izdalo opozorilo zaradi zelo velikih toplotnih obremenitev v prihodnjih dneh oziroma zelo veliki vročini.

Na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) svetujejo, da se otroci, kronični bolniki, osebe s čezmerno telesno težo in starejši v vročih dneh zadržujejo v hladnejših prostorih oziroma v senci in poskrbijo za zaužitje zadostnih količin primerne tekočine. Dehidracija, posebej v vročih dneh, je lahko tudi usodna.

Varno plavanje in kopanje

Plavati je treba glede na svoje plavalno znanje in pomembno je, da se ob tem ne precenjuje in ne oddaljuje preveč od obale. Pred skokom na glavo je vedno treba preveriti, kako globoka je voda. "Pri kopanju v bazenu ali javnem kopališču upoštevajmo navodila kopališč in kopaliških mojstrov. Če se kopamo v reki ali jezeru, se prepričajmo, ali je voda primerna za kopanje (onesnaženost, vodni vrtinci in tokovi …)," je povedala Ivanka Gale iz IVZ. Na morju je treba spoštovati z bojami označena plavalna območja in na čolnu ali jadralni deski uporabljati atestirane rešilne jopiče.

Pretirano sončenje škoduje zdravju

Da sonce lahko škoduje zdravju, že vemo, a na IVZ vnovič opozarjajo, da se je treba soncu izogibati predvsem med 10. in 16. uro. "Če se le da, ta čas preživimo v senci. Kožo si pokrijemo z oblačili in pokrivali (svetla, zračna oblačila) ter jo zaščitimo z uporabo ustreznih zaščitnih krem z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA- in UVB-žarke," svetuje Ana Hojs iz IVZ.

Namazati se je treba vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu. Ne smemo pozabiti na ustnice, ušesa, vrat in kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Kremo naj se vnovič uporabi na vsake dve do tri ure in po vsakem kopanju.

Izkoristimo čas zase in bližnje

Počitnice, podaljšan konec tedna, popoldanski skok na obalo. "Predvsem je to čas, ki si ga vzamemo zase, pa naj ga preživljamo doma ali gremo kam naokoli. Ko se naužijemo lenarjenja, lahko svoj prosti čas izkoristimo za dejavnosti, ki bi jih radi počeli med letom, pa zanje ne najdemo časa. Mogoče sprehod ali tek s prijatelji, kolesarjenje v naravi, nogomet, košarko, likovno ustvarjanje, ples, pomoč staršem pri opravilih, druženje, obisk sorodnikov in prijateljev, obisk kopališča … Brez škode lahko za nekaj časa pošljemo računalnik in televizijo 'na počitnice'," svetuje Mojca Bevc iz IVZ.

Vse o vremenu najdete na našem vremenskem portalu www.vreme.net.

Na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) svetujejo, da se otroci, kronični bolniki, osebe s čezmerno telesno težo in starejši v vročih dneh zadržujejo v hladnejših prostorih oziroma v senci in poskrbijo za zaužitje zadostnih količin primerne tekočine. Dehidracija, posebej v vročih dneh, je lahko tudi usodna.




Varno plavanje in kopanje

Plavati je treba glede na svoje plavalno znanje in pomembno je, da se ob tem ne precenjuje in ne oddaljuje preveč od obale. Pred skokom na glavo je vedno treba preveriti, kako globoka je voda. "Pri kopanju v bazenu ali javnem kopališču upoštevajmo navodila kopališč in kopaliških mojstrov. Če se kopamo v reki ali jezeru, se prepričajmo, ali je voda primerna za kopanje (onesnaženost, vodni vrtinci in tokovi …)," je povedala Ivanka Gale z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ). Na morju je treba spoštovati z bojami označena plavalna območja in na čolnu ali jadralni deski uporabljati atestirane rešilne jopiče.
Komentarjev 1
  • Fulmmer 23:30 18.junij 2012.

    Meteorologi opozarjajo na hudo vročinoTorej, to je nekako tako kot bi jaz rekel da pod savskim mostom teče Sava in za to dobil dobro plačo.....