Slovenija
20 ogledov

Sneži kot za stavo, poka kot za stavo

Prometni kaos
1/3
Anže Petkovšek
Po velikem delu države sneži, v večjem delu države pa bo ponehalo šele popoldan. Številne nesreče na cesti, na pot pojdite pravočasno in z veliko mero strpnosti.

Zaradi sneženja in snega so ceste v večjem delu države spolzke. Na cestah so tudi plužne skupine, zato je promet ponekod upočasnjen. Voznike na Prometno-informacijskem centru pozivajo, da vožnjo prilagodijo slabšim voznim razmeram.

Zgodilo se je tudi več prometnih nesreč, ki ovirajo promet, najhuje je bilo zvečer na primorski avtocesti, ki je bila med Logom in Vrhniko nekaj česa celo zaprta.

Na uvozu na avtocesto v Postojni pa je terensko vozilo v službeno vozilo Darsa. Pri tem je v terenskem vozilu ostala ukleščena oseba, so zapisali na strani Upravi za zaščito in reševanje.

Spomnimo, zadnje decembrsko sneženje je povzročilo veliko težav v prometu, potem ko so se na cestah znašla tudi vozila na letnih pnevmatikah in tovornjaki, ki so kljub prepovedi vožnje nadaljevali pot. Izgovor tovornjakarjev je takrat bil, da se niso mogli izločiti iz prometa zaradi prepolnih postajališč, čeprav so pristojni opozarjali, da se smejo tovornjaki v takšnih razmerah izločiti  tudi na odstavni pas avtocest.

Največ na jugu ter severnem Primorskem

Od 30 do 40 centimetrov snega lahko pričakujemo v južnem delu osrednje Slovenije, na Notrajskem in Kočevskem ter v hribih Primorske. Drugod pa bo, razen na severu in severovzhodu, zapadlo od 20 do 30 centimetrov.

Dars napoveduje, da bo največ težav zaradi snežnih padavin predvsem na območju Razdrtega in Logatca ter med Ljubljano in Trojanami. Manj težav je pričakovati na območju ljubljanskega obroča in dolenjskega kraka, medtem ko na prekmurski avtocesti skupaj z območjem Maribora ter gorenjski avtocesti ne pričakujejo večjih težav.

"Zmerna burja bo predvsem na Notranjskem ponoči in jutri dopoldne delala tudi zamete," pa so zapisali na Arsu.

V sredo še padavine

Padavine se bodo tekom dneva razširile nad vso Slovenijo, na Primorskem pa bo deževalo. Ponoči se bodo padavine še okrepile, na Primorskem bo prehodno pihala šibka do zmerna burja. Danes se bodo najvišje dnevne temperature gibale od -3 do 1 stopinje Celzija, jutri bo še nekoliko hladneje: od -5 do -1 stopinja  Celzije.  Kar nekaj stopinj več bodo imeli na Primorskem – danes do 8, jutri do 5 stopinj Celzija.

Manjše padavine bomo imeli še v sredo, po nižinah bo večinoma rahlo snežilo, napovedujejo na Arsu.

Kakošne so snežne razmere pri vas? Preko spodnjega obrazca nam pošljite fotografije!

Komentarjev 9
  • Barbara Lovše 22:29 13.januar 2013.

    Sploh ni vse v spluženih cestah! Še več je v voznikih, ki ob dveh snežinkah vozijo kot kure in petelini brez glav.. ne posplošujem, vsi pa vemo, da je to dejstvo ;) avta ti tudi ne bo nihče očitstil ...prikaži več in odkidal iz parkirišča ali pa počistil pred garažo ;)

  • Damijan Bizjak 18:58 13.januar 2013.

    Zbudite se prej????? splužijo naj ceste, pa ne bo treba vstajat prej??

  • Bizgec 18:27 13.januar 2013.

    Vcasih so preseneceni celo na tak nacin:"Napovedano je bilo 40cm snega. Zapadlo ga je 5cm. Bili smo tako preseneceni, da nismo sli pluzit."