Slovenija
15 ogledov

Pripravite vozila, prihaja sneg!

Sneg na avtih bralka
Poleg zimske opreme, ki je nujna, v avtomobil sodi tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel.

Vremenoslovci za konec tedna napovedujejo zneženje, zato lahko pričakujemo zimske razmere na cestah. Zaradi nizkih temperatur so ceste na izpostavljenih mestih, ob gozdovih in mostovih že danes lahko poledenele, zato na prometno-informacijskem centru priporočajo previdno vožnjo.

PREBERITE ŠE: Pade lahko od 15 do 20 cm snega

Policija pred obilnejšim sneženjem in zimskimi razmerami voznike opozarja na ustrezno pripravo vozila ter upoštevanje cestnoprometnih pravil in strpnosti v prometu. "V pričakovanih zimskih razmerah računajte na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite  prej  kot  običajno. Spremljajte  prometne informacije, vozite pa s prilagojeno hitrostjo in ne tvegajte nesreče," svetuje Miran Šadl s PU Maribor in opozarja, da je lahko v slabih voznih razmeah že najmmanjša napaka lahko usodna.

Pozimi in v zimskih razmerah je zaradi padavin in nizkih temperatur več težav v prometu, vremenske razmere pa so takrat še posebej nepredvidljive. Statistika kaže, da je najbolj kritično prav obdobje med 15. novembrom in 15. marcem, ko je v prometu obvezna uporaba zimske opreme.

Nižja hitrost in večja varnostna razdalja

Ker je vožnja pozimi in v zimskih razmerah še posebej zahtevna, razmere pa pogosto nepredvidljive, je vožnja s prilagojeno hitrostjo nujna. Pozimi je treba med vožnjo nekoliko povečati tudi varnostno razdaljo. Zavirati je treba narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,  voziti pa je treba čim bolj enakomerno in brez sunkovitega oziroma  nenadnega spreminjanja smeri vožnje, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila.

Več o varni vožnji v zimskih razmerah preberite na spletni strani policije Nasveti za varno zimsko vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.