Šport
25 ogledov

Diskvalificirali osem igralk

Yu Yang Wang Xiaoli badminton london 2012 EPA
Diskvalificirali so osem igralk badmintona. Namerno naj bi izgubljale teme na OI in se tako izognile potencialno težjim nasprotnikom.

Mednarodna zveza za badminton je iz diskvalificirali osem igralk badmintona iz Kitajske, Indonezije in Južne Koreje. Dokončna odločitev je bila znana okoli šeste ure, saj sta se reprezentanci Indonezije in Južne Koreje pritožili. Indonezijci so kasneje pritožbo umaknili, južnokorejska pa je bila zavrnjena.

Očitno izgubljale

Štirje pari, dva iz Južne Koreje ter po en iz Kitajske in Indonezije, so namreč več kot očitno namerno izgubili dvoboje, da bi se v nadaljevanju tekmovanja izognili najtežjim tekmecem. Celo badmintonsko nevešči gledalci v dvorani so hitro opazili, da nekaj ni v redu. Začetni udarci so pristajali nizko v mreži, svetovni prvakinji med dvojicami iz Kitajske sta grešili celo najlažje udarce in najdaljša izmenjava v dvoboju ni trajala več kot nekaj sekund. Gledalci so začeli žvižgati in protestirati, vendar ni nič pomagalo. Farsa se je nadaljevala vse do konca, ko sta Kitajki vendarle zmagali.

Sledil je nov dvoboj, tokrat med tekmicami iz Južne Koreje in Indonezije. Dogodki na terenu so se ponovili, gledalci pa so svoje ogorčenje izrazili še glasneje. Po tekmah so igralke zaslišali, Korejki pa sta priznali: "Če tekmici ne bi igrali tako, tudi medve ne bi. Onidve sta začeli. Nihče noče igrati proti močnejšemu nasprotniku."

Gail Emms, Britanka, ki je osvojila srebro na igrah leta 2004, pa je po škandalu dejala: "Besna sem. To je sramotno za naš šport. To so olimpijske igre, nekaj takšnega ni sprejemljivo. Gledalci so plačali kar nekaj denarja za ogled teh dvobojev."

Komentarjev 1
  • dusan72 03:04 02.avgust 2012.

    "Mednarodna zveza za badminton je iz diskvalificirali osem igralk badmintona iz Kitajske, Indonezije in Južne Koreje"....Google translate ??