Slovenija
18 ogledov

Prisilna selitev bo bolnikom koristila

Bo nepazljivost UKCL paciente stala klinične oskrbe? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Selitev operacij iz Šiške v glavno stavbo kliničnega centra so načrtovali že dve leti, zdaj jo bodo izvedli, ker je to nujno, saj operacijske dvorane ne ustrezajo sodobnim standardom. Ne nasprotujejo ji niti na ministrstvu za zdravje.

Operativni program abdominalne kirurgije se bo preselil iz bolnišnice dr. Petra Držaja, saj za operacijske dvorane po strokovni oceni ne ustrezajo več zahtevanim standardom, program pa zato ne bo okrnjen. Razloge za selitev operativne dejavnosti in združitev delovanja kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo na eno lokacijo na Zaloški cesti je predstavil Alojz Pleskovič, strokovni direktor Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL): „Službo smo zorganizirali tako, da bo delo v kliničnem centru potekalo varno in strokovno ustrezno za bolnike.“

Za čakanje kriva zavarovalnica

 Ambulante, oddelki Interne klinike in druge obstoječe dejavnosti bodo v bolnišnici v Šiški še vedno ostale, tja pa se bo preselila tudi služba za obravnavo bolečine. Na Zaloško cesto v glavno stavbo UKCL in na polikliniko bo po novem preseljena bo tudi urgenca za bolnike z abdominalnimi težavami. Po mnenju Pleskoviča je to veliko boljša rešitev od dosedanje, ko so bolnike sprejemali v Šiški in jih, ker tam izven delovnega časa niso imeli na voljo ustreznih diagnostičnih aparatov in laboratorija, vozili na preglede v glavno stavbo UKCL ali jih hospitalizirali samo zaradi opazovanja.

„Čakalne dobe se zaradi tega ne bodo nič podaljšale,“ je o delu po 1. avgustu zatrdil Pleskovič. Poudaril je, da za urgentne bolnike poskrbijo takoj, sicer pa so čakalne dobe odvisne predvsem od plačila zavarovalnice in ne zasedenosti operacijskih dvoran ali tega, da zdravniki ne bi bili pripravljeni operirati več kot sedaj. 

Z zasebniki se niso pogovarjali

Operacijske dvorane jim bodo posodili tudi na Ginekološki kliniki in na Onkološkem inštitutu, sobe pa bodo uredili v glavni stavbi UKCL  v tretjem nadstropju, kjer so sedaj pisarne in kjer so že bile bolniške sobe, pa je pojasnil Simon Vrhunec, generalni direktor UKCL. Tudi on je zatrdil, da bodo naredili vse, da bo preseljeni program potekal nemoteno.

Selitvi ne nasprotujejo niti na Ministrstvu za zdravje, minister Tomaž Gantar pa je dejal, da je od UKCL dobil zagotovilo, da bo selitev prinesla bistveno boljše pogoje za bolnike, zato za nasprotovanje tudi nima razloga. Tako Gantar kot Vrhunec pa sta zanikala govorice o tem, da naj bi se stavba bolnišnice dr. Petra Držaja prodala ali oddala zasebnikom. Gantar je poudaril, da so te govorice neresne, saj je lastnik prostorov država. Zanikala sta tudi kakršnekoli pogovore o tem.

Selitev odlagali dve leti

Aktivnosti za selitev operativne dejvnosti iz Šiške sicer potekajo že dve leti, vendar sklepi niso bili realizirani. Sanacija, po kateri bi se lahko operativna dejavnost v bolnišnici dr. Petra Držaja nadaljevala, bi stala nekaj sto tisoč evrov, če bi želeli urediti dve sodobni operacijski dvorani pa bi to stalo nekaj milijonov evrov. Pleskovič je komentiral tudi navedbe, da bi bilo bolnišnico treba porušiti. Pojasnil je, da se je tako izrazil, ker je stavba stara že več kot petdeset let in standardi v njej ne ustrezajo več današnjim. Tako je navedel, da so na oddelkih samo ene sanitarije za ves oddelek, zato bi po njegovem mnenju tudi strokovnjaki ocenili, da je bolje stavbo podreti in zgraditi novo kot pa jo v celoti prenavljati.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.