Slovenija
31 ogledov

Prispevki se bodo dvigali postopno

Zpiz Anže Petkovšek
Prostovoljno pokojninsko zavarovanje. Višina letošnjih prispevkov ostaja na lanskoletni ravni. Premija se bo zviševala postopno, 185 evrov naj bi dosegli leta 2018.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki določa bolj postopen dvig prispevkov za tiste, ki so prostovoljno vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, je po seji vlade povedal minister za delo Andrej Vizjak. Mesečni prispevek se je zanje s pokojninsko reformo namreč zelo povečal.

Višina prispevka po predlogu za letošnje leto ostaja na 16 odstotkih zadnje znane povprečne plače, kar znaša 59,41 evra, je še pojasnil Vizjak. Do zneska 85 evrov, bomo po njegovih besedah prišli leta 2018.

"Gre za uveljavitev od 1. januarja, s tem bodo imeli tisti, ki so vplačevali višje zneske, ustrezne ugodnosti," je dodal minister.

Po Vizjakovem mnenju novela zagotavlja tudi to, da bi se tisti, ki so se iz zavarovanja izpisali, vanj zopet vključili. "To bo veljalo za zavarovane osebe prijavljene na zavodu za zaposlovanje, ki so prostovoljno vključeni v to vrsto zavarovanja in do tega niso več upravičeni na podlagi prejemanja nadomestila za brezposelne," je dejal.

Novelo zakona mora sedaj potrditi DZ, kamor je bila po skrajšanem postopku že poslana. Vizjak upa, da bo "urgentnost zadeve sprožila hiter sprejem".

Komentarjev 2
  • privat 09:29 14.marec 2013.

    šele pol boš videla ,kaj so ti vse pokradli....ko boš stara !! Oni pa bojo še vedno nasmejani ,srečni ,naspani...in kaj si do zdaj naredila ,da se pobrigaš za svojo starost?? Poglej politike kaj delajo za svojo starost...

  • Tatjana54 15:57 13.marec 2013.

    Če nimaš denarja, se ne splača ponovno vpisati. Na ZPIZu so mi povedali: če plačujem 6 let (da se lahko upokojim predčasno s 60 leti), bom imela od sedanje osnove 42% pokojnine... če nič ne plačujem in čakam 11 let ...prikaži več dostarosti 65 let bomimela od iste osnove 52%. Jaz se ponovno ne bom vpisala.